کیمیا کهریزی، نیلوفر بزاززادگان، مرضیه محسنی، نوشین نیکذات، خدیجه جلالوند، یاسر ریاض الحسینی، یوسف شفقتی، ساناز ارژنگی، خلیل جوان، حسین نجم آبادی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
هدف: ناشنوایی ارثی یک اختلال شایع است و هنگامی که به صورت الگوی وراثتی اتوزومی مغلوب به ارث میرسد، بعنوان یک پدیده منحصر به فرد بروز میکند. برخلاف هتروژنیتی زیاد در ناشنوایی، جهشها در ژن «۲ GJB » شایعترین علت ناشنوایی مادرزادی شدید تا عمیق در بسیاری از جوامع میباشد. در این مطالعه به بررسی جهشهای ژن ۲ GJB و یک حذف در ژن ۶ GJB در ناشنوایی غیر سندرمی اتوزومی مغلوب در ایران پرداخته شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی ۱۶۰۵ فرد مبتلا از ۱۶۰۵ خانواده با ناشنوایی غیرسندرمی با الگوی وراثتی مغلوب اتوزومی مورد بررسی قرارگرفتند. جهت انجام مراحل مختلف تحقیق، بعد از کسب رضایتنامه از افراد، تست ناشنوایی و آزمایشات بالینی، همراه با گرفتن cc ۱۰ از خون محیطی بعنوان نمونه ای برای استخراج DNA انجام شد. پس از بررسی جهش delG ۳۵ نمونههای منفی و هتروزیگوت از نظر این جهش، برای بررسی جهشهای دیگر GJB۲ به خارج از کشور فرستاده شد.
یافتهها: در ۲۴۳ خانواده (%۱/۱۵) جهش در ژن ۲ GJB عامل بروز ناشنوایی تشخیص داده شد.
نتیجهگیری: تنوع جغرافیایی در فرکانس اللی جهش delG ۳۵ در ایران نتایج قابل توجهی در مقایسه با سایر مطالعات در اروپا و نیز کشورهای همسایه داشته و حذف (۱۸۳۰ S ۱۲ D - ۶ ∆(GJB در هیچ فردی مشاهده نشد.