هدف: کودکان مبتلا به نشانگان داون دچار کژکاری در پردازش و یکپارچگی حسی هستند که میتواند موجب تأخیر در رشد مهارتهای حرکتی درشت و ظریف آنها شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر درمان یکپارچگی حسی بر مهارتهای حرکتی درشت و ظریف کودکان ۵ تا ۷ ساله مبتلا به نشانگان داون بود.
روش بررسی: شرکت کنندگان در این مطالعه تجربی شامل ۶۰ کودک ۷-۵ ساله با نشانگان داون بودند که بهصورت تصادفی از چند مرکز توانبخشی شهر تهران انتخاب و با انتصاب تصادفی ساده در گروههای مداخله و کنترل قرارگرفتند. مقیاسهای رشد حرکتی پی بادی بهعنوان پیشآزمون و پس آزمون برای ارزیابی مهارتهای حرکتی درشت و ظریف به کار گرفته شد. دادههای حاصل با استفاده از آزمونهای آماری از جمله آزمون لون، آزمون تی مستقل و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بین نمرات پیشآزمون و پس آزمون حرکات درشت شرکتکنندگان در گروههای مداخله و کنترل از لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود داشت (P<۰/۰۰۱). در حرکات ظریف این تفاوت فقط در گروه مداخله معنادار بود (P<۰/۰۰۱) و در گروه مقایسه تفاوت معناداری مشاهده نشد (P=۰/۰۱۳). همچنین بین میانگین اختلاف نمرات پیشآزمون و پسآزمون شرکتکنندگان در گروههای مداخله و کنترل در حرکات درشت (P<۰/۰۰۱) و ظریف (P<۰/۰۰۱) تفاوت معناداری وجود داشت.
نتیجهگیری: یافتههای حاصل نشان میدهد که درمان یکپارچگی حسی موجب بهبود مهارتهای حرکتی درشت و ظریف کودکان ۵ تا ۷ ساله با نشانگان داون میشود. پیشنهاد میشود که این رویکرد درمانی با التفات به نیازهای این کودکان در برنامههای توانبخشی آنها گنجانده شود.