جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای قطع عضو

ایروان مسعودی اصل، امیر اشکان نصیری‌پور، فاطمه فرج زاده، مهدی عبادی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

 

هدف: حوادث ناشی از کار معضل مهمی برای سلامتی جمعیت شاغل است. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط مدیریت درمان حوادث شغلی منجر به قطع عضو با نتایج این مراقبت‌ها بود.

 

روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه از نوع همبستگی است که به‌صورت تمام شمار بر روی پرونده‌های مصدومین حوادث شغلی قطع عضو شده مراجعه کننده به بیمارستان لاله طی سال‌های ۱۳۸۴ الی ۱۳۸۸ (۱۳۵=N) انجام گرفته است. برای گردآوری داده‌ها از چک لیست محقق‌ساخته استفاده شد که روایی محتوایی آن از سوی خبرگان تأیید شد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آماری آزمون خی‌دو و آمار توصیفی استفاده گردید.

 

یافته‌ها: نحوه مراقبت از عضو قطع شده با موفقیت عمل جراحی پیوند مجدد آن عضو ارتباط نشان داد (۰/۰۰۱>P) به‌طوری که ٪۹۵ مصدومینی که اصول مراقبت‌های اولیه در انتقال عضو قطع شده آنها رعایت شده بود، پیوندهای موفقیت‌آمیزی داشتند. نتایج درمان در اندام‌های بزرگ با فاصله زمانی وقوع حادثه تا شروع عمل جراحی ارتباط داشت (۰/۰۳۸=P).  نحوه ارجاع مصدومین تأثیری معنادار بر نتایج درمان نداشت، لکن ارجاع مستقیم از مراکز بهداشتی مستقر در محیط‌های کاری و محل حادثه نسبت به ارجاع از سایر بیمارستان‌ها نتایج پیوند موفقیت‌آمیزتری را نشان داد.

 

نتیجه‌گیری: با مدیریت صحیح مصدومین حوادث شغلی منجر به قطع عضو به ویژه مراقبت‌های اصولی و بهداشتی در هنگام انتقال، کاهش زمان انتقال و سازماندهی فرایند ارجاع می‌توان از معلولیت‌های بسیار و پیامدهای ناگوار آن جلوگیری کرد.

 

 

 

 

 


فاطمه زارع زاده، مختار عراضپور، محمود بهرامی زاده، محمدعلی مردانی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

هدف بعد از جراحات منجر به قطع عضو، دیابت شایع‌ترین عامل قطع عضو اندام تحتانی است. قطع عضو پارشیال پا باعث به‌هم‌خوردن توزیع متوازن فشار و همچنین ایجاد اختلاف چشمگیر با توزیع عادی فشار کف‌پا می‌شود. پروتز ایدئال در این بیماران باید فشار را بر کل سطح پا پراکنده و از ایجاد فشار موضعی جلوگیری کند. هدف مطالعه حاضر طراحی و ساخت پروتز سیلیکونی جدید و بررسی تأثیر آن بر کاهش فشار کف‌پایی و متغیرهای فضایی‌مکانی راه‌رفتن در بیماران دیابتی با قطع عضو ترانس‌متاتارس است.
روش بررسی این پژوهش شبه‌تجربی روی پنج بیمار دیابتی (سه زن و دو مرد) با قطع عضو ترنس متاتارسال (با میانگین سنی ۴/۱۸±۵۹  سال) در سال ۱۳۹۶ انجام گرفت. نمونه‌گیری به صورت غیراحتمالی ساده بود و شرکت‌کنندگان در آزمایشگاه گروه ارتز و پروتز دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی ارزیابی شدند. این مطالعه در سه مرحله انجام شد. در فاز اول با استفاده از سنسور سنجش فشار مقاومتی از نوع FSR-۴۰۲، نقاط پرفشار کف پایی در حین راه‌رفتن با پروتز سیلیکونی مرسوم، شناسایی شدند. فشار کف پایی بیش از ۲۰۰ کیلوپاسکال، به عنوان حد آستانه در نظر گرفته شد. در فاز دوم مطالعه پروتز سیلیکونی جدید برای هر شرکت‌کننده با روش قالب‌گیری، جداگانه طراحی و ساخته شد. تزریق سیلیکون در دو مرحله صورت گرفت. در پروتزهای سیلیکونی مرسوم قسمت ازدست‌رفته پا تنها با یک نوع سیلیکون سفت بازسازی می‌شود. در فاز سوم مطالعه، پروتز سیلیکونی ارزیابی و با پروتز سیلیکونی مرسوم مقایسه شد. متغیرهای راه‌رفتن و میانگین حداکثر فشار کف پایی، با استفاده از حسگر سنجش فشار مقاومتی، هنگام استفاده از پروتز سیلیکونی مرسوم و پروتز سیلیکونی جدید به صورت قبل و بعد از سه هفته استفاده از پروتز جدید ارزیابی شدند. برای بررسی عادی‌بودن توزیع داده‌ها از آزمون شاپیروویلکز و از آزمون‌های میانگین، انحراف معیار و میزان خطای استاندارد برای توصیف داده‌ها استفاده شد .داده‌ها با استفاده از نسخه ۱۷ نرم‌افزار آماری SPSS و آزمون تی زوج در سطح معنی‌داری کمتر از ۵ درصد تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها استفاده از پروتز سیلیکونی جدید میزان فشار کف پایی در قسمت‌های پاشنه، ناحیه میانی و ناحیه جلوی استامپ را کاهش داد ( ۰/۰۵>P) و به زیر حد آستانه رساند. همچنین باعث کاهش درد و فشار روی قسمت‌های داخل و خارج خط بخیه شد. مدت‌زمان فاز استانس و سرعت راه‌رفتن افزایش یافت، ولی تغییر مدت فاز سوئینگ معنی‌دار نبود ( ۰/۰۵<P).
نتیجه‌گیری پروتز سیلیکونی جدید ساخته‌شده در مطالعه حاضر با داشتن سختی‌های متفاوت سیلیکون توانست به میزان زیادی از فشارهای نقطه‌ای بکاهد و با بهبود توزیع فشار در کف پا و در نواحی پرفشار مثل پاشنه، میانی و جلوی پا، فشار حاصل از تحمل وزن را بر کل سطح پلانتار باقی‌مانده اندام به صورت یکنواخت توزیع کند و باعث کاهش درد در این بیماران هنگام راه‌رفتن شود.

محمدحسن مدرس سبزواری، مهرداد عنبریان، محمدرضا صفری، سید فرهاد طباطبایی، محمدجواد رضی،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده

هدف قطع عضو اندام تحتانی به‌علت از دست دادن قسمتی از ساختار عضلانی اسکلتی، باعث کاهش عملکرد و افزایش آسیب هنگام جابه‌جایی بدن می‌شود. تأثیر پنجه‌های مختلف هنگام دویدن در مطالعات متعدد تجزیه‌و‌تحلیل شده است. هدف این پژوهش، تجزیه‌و‌تحلیل بیومکانیکی تأثیر پنجه ساچ و دینامیک بر برخی متغیرهای کینتیکی در دویدن افراد قطع عضو یک‌طرفه ترانس‌تیبیال بود. 
روش بررسی در این پژوهش نیمه‌تجربی، هشت فرد قطع عضو ترانس‌تیبیال پای چپ با روش نمونه‌گیری در دسترس یا آسان شرکت کردند. جامعه هدف، افراد قطع عضو ترانس‌تیبیال یک‌طرفه که قادر به دویدن باشند و جامعه در دسترس شامل افراد قطع عضو ترانس‌تیبیال پای چپ که در طول سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ به مرکز توان‌بخشی کوثر تهران‌ مراجعه کرده بودند، می‌شد. برای سازگاری با پنجه‌ها، هر پنجه قبل از آزمایش حداقل یک هفته توسط آزمودنی‌ها پوشیده شد. همه آزمودنی‌ها در سه جلسه ارزیابی دویدن شرکت کردند. یک جلسه با استفاده از پنجه خود (جلسه آشنایی)، یک جلسه پنجه ساچ و یک جلسه پنجه دینامیک. فقط داده‌های دو جلسه آخر برای مقایسه دو پنجه استفاده شد. هر آزمودنی با هر‌یک از پنجه‌ها سه بار مسیر ۱۲ متری را با سرعت ۵/۲ متر بر ثانیه دوید. به منظور مقایسه‌پذیر بودن متغیرهای کینتیکی سرعت دویدن یکسان انتخاب شد. برای نزدیک کردن شرایط آزمایش به شرایط واقعی دویدن از کفش ورزشی استفاده شد. در هر جلسه سه آزمایش موفق انجام شد که کف هر پا به‌طور کامل و بی‌نقص با صفحه نیرو تماس پیدا کرده باشد. از صفحه نیروی کیستلر برای ثبت داده‌های کینتیکی و از سیستم آنالیز حرکت وایکان برای ثبت داده‌های کینماتیکی استفاده شد. داده‌های دوربین و صفحه نیروسنج به‌صورت هم‌زمان و به ترتیب با ۲۰۰ و ۱۰۰۰ هرتز نمونه‌برداری شدند. مسیر مارکرها و داده‌های آنالوگ با استفاده از فیلتر متوسط مربع خطا که در نسخه ۷/۱ بسته نرم‌افزاری وایکان وجود دارد، فیلتر شدند. متغیرهای کینتیکی با استفاده از مدل دینامیکی پلاگین گیت وایکان تولید شدند. نیروی عمودی عکس‌العمل زمین نسبت به وزن بدن هنجار شد. در مطالعه حاضر، پنج متغیر برای تجزیه و تحلیل بیومکانیکی پنجه‌ها انتخاب شد. حداکثر نیروی عمودی عکس‌العمل زمین، توان، کارایی فنر، گشتاور مچ در پای قطع عضو و نسبت (درصد) تقارن حداکثر نیروی عمودی عکس‌العمل زمین میان پای قطع عضو و پای سالم محاسبه شد. همه مقادیر در هر آزمایش‌ برای هر آزمودنی با هر پنجه میانگین‌گیری می‌شد. برای تعیین اثر پنجه‌ها، آزمون تی همبسته در داده‌های نرمال و آزمون ویلکاکسون در داده‌های غیرنرمال استفاده شد (۰۵/P≤۰).
یافته‌ها در بررسی نرمال بودن توزیع داده‌ها، نتایج نشان داد داد‌ه‌های حداکثر توان جذبی مچ با پنجه ساچ و حداکثر توان جذبی ران با پنجه دینامیک توزیع نرمال نداشت و بقیه داده‌های بررسی‌شده توزیع نرمال داشت. نتایج آزمون تی همبسته و ویلکاکسون مشخص کرد کارایی فنر (۰۵/۰=P) و حداکثر گشتاور پلانتارفلکشن (۰۵/۰=P) در میان پنجه ساچ و دینامیک تفاوت معنا‌دار با یکدیگر داشتند. کارایی فنر در پنجه دینامیک بیشتر از پنجه ساچ بود (۰۵/۰=P)،  اما حداکثر گشتاور پلانتارفلکشن با استفاده از پنجه ساچ بیشتر از پنجه دینامیک به‌دست آمد (۰۵/۰=P)، در حالی که تفاوت معناداری میان حداکثر نیروی عمودی عکس‌العمل زمین، حداکثر توان تولیدی و جذبی در مچ، حداکثر توان تولیدی و جذبی در زانو، حداکثر توان تولیدی و جذبی در ران، حداکثر گشتاور دورسی فلکشن و نسبت (درصد) تقارن حداکثر نیروی عمودی عکس‌العمل زمین میان پای قطع عضو و پای سالم وجود ندارد. 
نتیجه‌گیری نتایج مطالعه حاضر نشان داد هنگام دویدن، کارایی فنر پنجه دینامیک بیشتر از پنجه ساچ و به کارایی فنر پای سالم نزدیک‌تر است. بنابراین از این نظر پنجه دینامیک عملکرد طبیعی‌تری دارد. 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb