جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای روانسنجی

افروز آرمال، حمید رضا مختاری نیا، اکبر بیگلریان، کیانوش عبدی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف: هدف از مطالعه مذکور ترجمه، انطباق فرهنگی و بررسی روایی صوری و همگرای چکلیست ارزیابی سریع تنش اداری روسا به زبان فارسی است.

روش بررسی: مطالعه توصیفی حاضر از نوع پیمایشی است که مطابق با روش IQOLA انجام شد. روش نمونهگیری بهصورت در دسترس بود که نسخه ترجمه‌‌شده روی ۱۰۰ نفر از کارکنان اداری مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه بهمنظور بررسی روایی همگرا از چکلیست رولا و برای بررسی همبستگی بخشهای این دو چکلیست از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. روایی صوری چکلیست طی دو مرحله، ابتدا با نظرسنجی از ۵ فرد متخصص در زمینه فیزیوتراپی، کاردرمانی و ارگونومی و سپس ارزیابی چکلیست توسط ۹ نفر ارگونومیست صورت گرفت. تحلیل داده نیز با نرم افزاز SPSS  نسخه ۱۹ انجام شد.

یافتهها: نتایج نشان داد که در مجموع ترجمه عبارت و جملات پرسشنامه آسان و کیفیت ترجمه (شامل وضوح ترجمه، کاربرد زبان مشترک، یکسانی مفهومی و کیفیت کلی ترجمه) عبارات و جملات پرسشنامه مطلوب بود. در ادامه، اعتبار صوری نسخه فارسی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت و منجر به تغییراتی در مواردی از بخشها و چیدمان ظاهری چکلیست گردید. در این بررسی ضریب همبستگی بین نمره کلی چکلیست روسا و چکلیست رولا معنادار بود (۷/۰=r و ۰۰۱/۰P<).

نتیجه گیری: نسخه فارسی چک لیست روسا برای ارزیابی سریع تنش اداری در بین جوامع ایرانی از روایی لازم برخوردار است.


محمد سعید خانجانی، فرزانه ابراهیم گل، منوچهر ازخوش، سمانه حسین زاده، مریم لطیفیان، سحر اسماعیلی،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۴ )
چکیده

زمینه و هدف: بیماران قلبی عروقی به دلیل داشتن بیماری مزمن؛پیامدهای روانی اجتماعی و نوسانات عاطفی زیادی را تجربه می‌کنند. توانایی سازگاری و کنترل این تغییرات عاطفی، پیامدهای روانشناختی و اجتماعی در این افراد اهمیت بسیار زیادی دارد. در همین راستا این مطالعه با هدف روانسنجی پرسشنامه سازگاری با بیماری مزمن (ACIS) در بیماران مبتلا به بیماری­های قلبی_عروقی انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه که از نوع مقطعی و روان سنجی می‌باشد، فرآیند ترجمه بر اساس روش Forward-Backward انجام شد. به منظور بررسی روایی صوری؛ پرسشنامه در اختیار۱۰ بیمار قلبی_عروقی مزمن و ۵ تن از متخصصان مشاوره و روانشناسی قرارگرفت. روایی محتوایی پرسشنامه با دو شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا محاسبه گردید. به منظور بررسی روایی همزمان، آزمون همبستگی پیرسون خرده مقیاس‌های پرسشنامه سازگاری با بیماری مزمن با خرده مقیاس‌های پرسشنامه سازگاری روانی اجتماعی با بیماری محاسبه شد. همچنین برای محاسبه ی همسانی درونی و پایایی آزمون_ بازآزمون به ترتیب از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون رده‌ای استفاده شد. روایی ساختار پرسشنامه با تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار لیزرل بررسی شد.
یافته ها: شاخص روایی محتوا در سطح آیتم‌ها بین۱-۰/۸ و کاپای محاسبه شده بین ۱-۰/۷۶ به دست آمد. بررسی روایی همزمان همبستگی قوی  بین نمره کل مقیاس ACIS با نمره کل مقیاس PAIS را نشان داد (۰/۷۵۷r=، ۰/۰۵p=) .ضریب آلفای کرونباخ مجموع برای همسانی درونی ۰/۸۴۶ محاسبه شد. همچنین در بررسی پایایی آزمون- باز آزمون ضریب همبستگی درون رده‌ای مجموع ۰/۹۵۹ به دست آمد. نتایج شاخص­های برازش مدل نیز به ترتیب RMSEA=۰/۱۰۴ و x۲/df=۳/۰۴ و GFI=۰/۷۵ و AGFI=۰/۷۰  و NFI=۰/۷۲ بود. بعد از حذف آیتم ۱۰ به دلیل عدم معناداری و محاسبه کردن کوواریانس­های سوالات (۲۳-۲۲) ، (۱۳-۱۵) ، (۱۹-۱۷) ، (۲۰-۱۲) و (۲۵-۶) مقادیر شاخص­های برازش مدل RMSEA=۰/۷۷ و x۲/df=۲/۲۳ و GFI=۰/۹ و AGFI=۰/۹۱  و NFI=۰/۹ به حد قابل قبول رسیدند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که پرسشنامه ACIS از روایی صوری و محتوایی، روایی همزمان، همسانی درونی و پایایی آزمون- بازآزمون مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج این مطالعه سه عامل و ۲۴ آیتم مقیاس سازگاری با بیماری قلبی عروقی را تایید کرد. بنابراین این مقیاس قابلیت استفاده در پژوهش­ها و کارهای بالینی برای افراد مبتلا به بیماری قلبی_عروقی در جامعه ایرانی را داراست.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb