هدف: اختلال در ساختمان و عملکرد دیسک (دیسکوپاتی) یکی از شایعترین علل کمردرد است. این بررسی با هدف تعیین نقش نوع شغل در ایجاد دیسکوپاتی در بیماران بستریشده در بیمارستان امام سجاد(ع) نیروی انتظامی انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه روی پرونده پزشکی ۲۴۰ نفر بیمار مبتلا به دیسکوپاتی ستون فقرات که از سالهای ۱۳۷۵ لغایت ۱۳۸۲ در بیمارستان امام سجاد(ع) ناجا بستری شده بودند انجام گردید و اطلاعات در قالب یک مطالعه گذشتهنگر توصیفی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: دیسکوپاتیستون فقرات گردنی، پشتی، کمری و بیشتر از یک ناحیه در رستههای خدماتی انتظامی (%۵۲/۹) بهداری (%۸/۸) و اداری (%۳۸/۳) تفاوت چشمگیری داشت. بنابراین بررسی ارتباط محل ضایعه با رسته خدمتی (۰/۰۲۸=P) معنیدار بود. ضایعه در سطح پشتی-کمری T۱۲-L۱) Thoracolumba) نیز با رسته خدمتی (۰/۰۱۳=P) رابطه معنیداری داشت. بدین ترتیب که در رسته خدمتی انتظامی %۵۰ بیماران، در رسته خدمتی بهداری %۳۷/۵ و در رسته خدمتی اداری %۱۲/۵ به دیسکوپاتی پشتی-کمری مبتلا بودند.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای دیسکوپاتی در پرسنل نیروی hنتظامی و معنیدارشدن ارتباط رسته خدمتی با محل ضایعه دیسکوپاتی و در جهت کاهش هزینههای درمانی و بهحداقلرساندن طول مدت مرخصی، لازم است تمهیداتی اندیشیده شود. ازآنجاییکه تحقیقات مختلف تاثیر آموزش را بر کاهش مشکلات ستون فقرات ثابت کردهاند، میتوان روشهای تصحیح وضعیت در موقعیتهای مختلف شغلی، آموزشهای ضمن خدمت و رعایت اصول ارگونومی (Ergonomic) را پیشنهاد نمود.