جستجو در مقالات منتشر شده


۱۴ نتیجه برای اسکلتی

محمدعلی حسینی، حمیدرضا خانکه، سیف‌اللّه علایی، مارال دیبایی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۳ )
چکیده

هدف: سکته مغزی عامل ایجاد عوارض طولانی‌مدت در بیماران محسوب می‌شود. با توجه‌ به عوارض ناشی از بی‌حرکتی در سکته مغزی‌، یکی‌ از مهم‌ترین‌ مسائلی‌ که لازم است‌ به‌ آن‌ توجه‌ نمود، مراقبت پرستاری از بیمار است. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر مراقبت در منزل بر عوارض ناشی از بی‌حرکتی در سیستم عضلانی اسکلتی بیماران مبتلا به سکته مغزی بستری در منزل بوده است.

روش بررسی: در این مطالعه نیمه‌تجربی، جامعه پژوهش کلیه بیماران مبتلا به سکته مغزی بستری در منزل هستند که در زمستان سال ۸۱ و بهار ۸۲ در یکی از بیمارستان‌های شهرستان سمنان بستری بوده‌اند که از بین آنها تعداد ۳۲ نفر به‌صورت تصادفی انتخاب گردیده‌اند (آزمون و شاهد). ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه‌ای مشتمل بر دو بخش است: بخش اول مشخصات دموگرافیک و بخش دوم به صورت چک‌لیست بررسی عوارض ناشی از بی‌حرکتی. سپس برای بیماران گروه آزمون مراقبت‌های پرستاری با تأکید بر سیستم‌های عضلانی اسکلتی هر هفته ۱۲ تا ۱۸ جلسه (هر جلسه به‌مدت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت) جمعاً به مدت ۴۰ روز انجام گرفته است.

یافته‌ها: تجزیه و تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و مقایسه عوارض ناشی از بی‌حرکتی بعد از انجام مداخلات بین دو گروه آزمون و شاهد در سیستم عضلانی اسکلتی (P=۰/۰۰۶)، اختلاف آماری معنی داری را نشان می‌دهد. همچنین در مورد فعالیت‌های روزمره زندگی، ضعف عضلانی و وضعیت فعالیت حرکتی در گروه آزمون نسبت به شاهد بهبود مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: یافته‌های حاصل در ارتباط با هدف کلی پژوهش نشان داد که میزان عوارض ناشی از بی حرکتی در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کمتر بوده است؛ یعنی براساس فرضیه، انجام مراقبت‌های پرستاری در منزل بر عوارض ناشی از بی‌حرکتی در سیستم‌های عضلانی اسکلتی مؤثر بوده و نقش بسزایی در کاهش عوارض ناشی از بی‌حرکتی در سیستم مذکور داشته است.


رحمت‌اللّه حافظی، نیلوفر صفاریان، سیدمنصور رایگانی، محمدرضا نیکو،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده

هدف: درد سینه عضلانی-اسکلتی یک تشخیص شایع بخشهای اورژانس و عمومی می‌باشد و واژه کوستوکندریت اغلب به جای آن و به عنوان مترادف استفاده می‌شود. تشخیص معمول آن توسط رد سایر علل و بیماریها است. ‌ارزیابی‌نقش‌دستگاه‌عضلانی‌- اسکلتی‌ در ‌بیماران ‌با ‌درد ‌قفسه‌ سینه‌ و ‌ارزیابی‌ نرمال قلبی هدف این مطالعه می‌باشد.

روش بررسی: ۹۷۱ بیمار که به علت آنژین صدری یا درد سینه ارجاع داده شده بودند، به طور آینده‌نگر بررسی شدند. ارزیابی‌های قلبی شامل: شرح حال، معاینه، ECG، Chest X Ray، اکوکاردیوگرافی، اسکن پرفیوژن و آنژیوگرافی در بیماران بر حسب مورد انجام شد. یکصد بیمار با علائم عضلانی-اسکلتی و ارزیابی‌های قلبی نرمال مورد بررسی قرار گرفتند. این گروه ۱۰۰ نفری توسط متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی مورد معاینه قرار گرفتند و شرح حال و معاینه و گرافی مهره‌های گردنی، نوار عصبی - عضلانی و آزمایشات لازم نیز برای آنها انجام شد.

یافته‌ها: بر اساس تحقیق ما ۳/۱۰ درصد از بیماران با درد سینه دارای مشکلات عضلانی- اسکلتی بودند. از ۱۰۰ بیمار با درد سینه عضلانی-اسکلتی و متوسط سن ۲/۴۳ ، ۷۱ درصد آنها زن بودند . ۳۸ درصد بیماران درد در ناحیه اسکاپولای چپ، و ۶۰ درصد آنها نقاط حساس به درد، مخصوصاً در عضلات پشت گردن و اپی کندیل خارجی هومروس ‌داشتند‌ شیوع ‌EMG/NCS‌ پاتولوژیک ۳۵ درصد‌ و‌ بیشتر ‌شامل ‌رادیکولوپاتی گردنی‌ بود. شیوع ‌پاتولوژیک‌ گرافی‌های ‌گردنی ۲۶ درصد ‌و ‌بیشتر ‌شامل‌استئوآرتریت‌مهره‌های گردنی بود.

نتیجه‌گیری: این مقاله علل درد سینه عضلانی-اسکلتی را مورد بررسی قرار می‌دهد و یک روش ارزیابی و پیگیری را معین می‌کند. نتایج، ارتباط غیرعلیتی را بین اختلال عملکرد سیستم عضلانی-اسکلتی و درد سینه آتیپیک نشان می‌دهند. یک معاینه دقیق شامل دامنه حرکتی ستون فقرات و لمس نقاط حساس باید انجام شود


بهنام اخباری، نادر معروفی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده

مانیپولاسیون و موبیلیزاسیون دو شکل متفاوت از درمانهای دستی محسوب شده که بطور شایع در درمان اختلالات عضلانی -اسکلتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. تشخیص افتراقی این دو روش درمانی اغلب با استناد به پارامترهای بیومکانیکی خاصی نظیر حداکثر نیرو، مدت زمان و میزان جابجایی انجام می‌پذیرد. البته تابحال تحقیقات کمی برروی افتراق دو روش مزبور از نقطه نظر سازوکارهای نورولوژیک یا کارآیی بالینی صورت گرفته است. مانیپولاسیون به ویژه موجب تحریک گیرنده‌های موجود در عضلات بین مهره‌ای عمقی گشته، در حالیکه روشهای موبیلیزاسیون اکثراً برروی عضلات محوری سطحی تأثیر می‌گذارند.


بهنام اخباری، شهرزاد محمدی‌راد، مهیار صلواتی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

هدف: هدف از این مطالعه، بررسی مروری تأثیرات روانی درد مثل ترس از درد و ترس از حرکت روی عملکرد بیماران مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی و نتایج توانبخشی آنان است.

روش بررسی: مطالعه مروری یافته ها: ترس احساسی همگانی و نیرومند است که می تواند تأثیر زیادی روی رفتار انسان داشته باشد.رفتارهای ناشی از ترس روی نتایج توانبخشی بیماران مبتلا به درد عضلانی-اسکلتی اثرات منفی دارند. تعدادی از مطالعات مقطعی ثابت کرده اند که ارتباط مثبتی بین ترس زیاد از درد و افزایش شدت درد و ناتوانی وجود دارد. همچنین مطالعات طولی متعددی نشان داده اند که ترس زیاد از درد مقدمه بروز نتایج بالینی ضعیف است. وجود عقاید و افکار مخاطره آمیز در بیمار، روی ترس از حرکت/آسیب مجدد تأثیر می گذارد. این ترس منجر به بروز رفتارهای احترازی، عدم کاربرد، افسردگی و ناتوانی در بیمار می شود. ثابت شده که ترس از حرکت روی نتیجه توانبخشی کمر درد حاد و مزمن، سندرم خستگی مزمن و سندرم فیبرومیالژیا تأثیر منفی دارد.

یافته‌ها: در مجموع مطالعات اخیر نشان می دهند که فیزیوتراپیست ها هنگام توانبخشی افراد مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی، نباید از نقش مهمی که ترس از درد و رفتارهای احترازی در عملکرد بیماران دارند، غافل شده و باید این عوامل رفتاری و شناختی را مورد ارزیابی قرار دهند. در حال حاضر شواهد زیادی مبنی بر ارزیابی ترس از درد در بیماران مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی وجود دارد.ارزیابی و بررسی ترس از درد توسط پرسش نامه هایی صورت می گیرد که اعتبار و تکرارپذیری آنها در مطالعات مختلف اثبات شده است. در بررسی های اخیر نشان داده شده که علاوه بر پاسخهای احترازی ترس، پاسخهای تحملی که از طریق فعالیت بیش از حد فیزیکی منجر به درد مزمن می شوند نیز در تداوم درد نقش دارند.همانطور که در بیماران مبتلا به دردهای عضلانی-اسکلتی ترس از حرکت وجود دارد، در بیماران مبتلا به بیماری های استرس مزمن وجود ترس از تلاش فکری اثبات شده است.

نتیجه‌گیری: ترس از درد در برخی از بیماران می تواند به اندازه خود درد ناتوان کننده باشد. در نتیجه تلاش های دسته جمعی برای اصلاح تکنیک های ارزیابی و بررسی فعلی و گسترش مداخلات درمانی که بتوانند ترس از درد را بطور مؤثری کاهش دهند، لازم است.


طاهره یکتایی، فرهاد طباطبایی قمشه، لیلا پیری،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده

هدف: این مطالعه با هدف بررسی تأثیر آموزش اصول ارگونومی بر اختلالات اسکلتی و عضلانی کاربران رایانه بهزیستی شهرستان رشت در سال ۹۰انجام شده است.

روش بررسی: در این پژوهش نیمه آزمایشی ۲۸۳ کاربر رایانه زن که دارای اختلالات اسکلتی و عضلانی بودند به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش (۲۳ نفر) و کنترل (۲۳ نفر (قرار گرفتند. سپس برای گروه آزمایش به مدت سه ماه آموزش‌های نظری و عملی و مداخلات ارگونومی ‌اجرا گردید.داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه نقشه بدن جمع‌آوری ونتایج باآزمون کولموگروف-اسمیرنوف و آزمون کوواریانس تحلیل شد.

یافته‌ها: بیشترین شیوع میزان اختلالات اسکلتی-عضلانی در جامعه مورد نظر به ترتیب در زانوی راست (۲۷/۹۱ درصد)، گردن (۲۷/۲۰ درصد)، کمر و شانه راست (۲۶/۱۴ درصد)، زانوی چپ (۲۵/۷۹ درصد) و پشت (۲۳/۶۷ درصد) مشاهده شد. یافته‌های پژوهش بیانگر این است که پیش‌فرض همگنی شیب‌ها و همگنی واریانس‌ها تایید می‌گردد. آموزش‌های ارگونومیک منجر به کاهش معنادار اختلالات اسکلتی و عضلانی کاربران رایانه شد.

نتیجه‌گیری:براساس یافته‌های پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که آموزش و آگاه کردن کاربران رایانه از اصول ارگونومیک کار با رایانه و انجام مداخلات ارگونومیک جهت تصحیح نامناسب پوسچر،کاهش زمان کار، استفاده از تکیه‌گاه بازو و تکیه‌گاه پا و انجام تمرینات کششی و تنظیم ایستگاه کاری نقش موثری در کاهش اختلالات اسکلتی و عضلانی کاربران رایانه خواهد داشت.


مجید معتمدزاده، مسعود شفیعی‌مطلق، ابراهیم درویشی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف: ناراحتی‌های اسکلتی–عضلانی بخش عمده‌ای از بیماری‌های شغلی را در محیط‌های کاری به خود اختصاص می‌دهند، پیشگیری از بروز این ناراحتی‌ها مستلزم ارزیابی و اصلاح وضعیت‌های کاری با استفاده از روش‌های تحلیل شغلی ارگونومی می‌باشد. هدف این مطالعه، بررسی علت شیوع اختلالات اسکلتی– عضلانی در کارگران واحد کوره بلند و اجرای اقدام اصلاحی جهت کاهش میزان شیوع این اختلالات می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه ارزیابی بر روی ۲۴ نفر کارگر واحد کوره بلند به روش سرشماری انجام شد، مستندات پزشکی این افراد بررسی و پرسشنامه نوردیک توسط آنان تکمیل گردید. وظیفه مته‌زنی و اکسیژن‌‎کاری توسط روش ارزیابی سریع کل بدن (REBA) ارزیابی گردید و به کارگران آموزش‎های لازم داده شد. در وظیفه اکسیژن‌‎کاری برای کل ۲۴ نفر طراحی مجدد ایستگاه کار صورت گرفت و عمل مته‎زنی مکانیزه شد. و وظیفه کارگران دارای اختلالات اسکلتی عضلانی تغییر داده شد. ارزیابی مجدد توسط روش REBA و پرسشنامه نوردیک صورت گرفت.

یافته‌ها: بر طبق نتایج پرونده‌های پزشکی و پرسشنامه نوردیک حدود ۵/۳۷ درصد کارگران اختلالات اسکلتی–عضلانی داشتند؛ امتیاز نهایی REBA برای وظیفه مته‎زنی ۱۱ و برای اکسیژن‌کاری ۱۰ بدست آمد. بعد از طراحی مجدد ایستگاه کار، امتیاز نهایی REBA برای وظیفه اکسیژن‌کاری ۵بدست آمد و با مکانیزه نمودن عمل مته‎زنی، وظیفه مته‎زنی حذف گردید. با اجرای اقدامات اصلاحی میزان اختلالات اسکلتی– عضلانی ۵/۱۷ درصد کاهش یافت.

نتیجه‌گیری: با اجرای اقدامات اصلاحی در واحد کوره طبق روش REBA سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی کاهش یافت و میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافت. کلید واژه‌ها: مداخله ارگونومی، ناراحتی‌های اسکلتی – عضلانی، REBA ، پرسشنامه نوردیک، فولاد.


زهرا احمدی‌زاده، مهدی رصافیانی، سیدعلی حسینی، مریم بینش،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف: اکثرکودکان فلج مغزی در زندگی خود نیازمند مراقبت های خاص و طولانی مدت می باشند که عمدتاً توسط مادران آن ها فراهم می گردد و فراهم کردن این نیازهای مراقبتی منجر به افزایش فشارهای جسمی به سیستم اسکلتی-عضلانی مادران آنها می گردد.  هدف از مطالعه حاضر بررسی درد های اسکلتی-عضلانی مزمن در مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی می باشد.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی در سال ۲۰۱۱ در تهران انجام شد که در آن دو گروه مادران دارای کودکان ۴ تا ۱۲ ساله فلج مغزی و سالم که به روش نمونه گیری غیر احتمالی ساده به مطالعه وارد شدند. جهت ارزیابی درد اسکلتی-عضلانی از پرسشنامه نوردیک استفاده شد و از طریق آزمون تی مستقل و همبستگی پیرسون ارتباط میان متغیر ها بررسی شد.

یافته ها: در این مطالعه ۶۰ مادر دارای کودک فلج مغزی و ۶۰ مادر دارای کودک سالم شرکت کردند که میانگین و انحراف معیار سن بر حسب سال در مادران ۰۲/۶±۷۹/۳۳ و در کودکان ۷۱/۲± ۷/۱۱ مشاهده شد. در مادران کودکان فلج مغزی افسردگی و درد اسکلتی عضلانی مزمن به طور معناداری بالاتر بود (P<۰/۰۵) و درد در ناحیه کمر، شانه، مچ و انگشتان پا نیز در این مادران به طور معناداری بالاتر مشاهده شد (P<۰/۰۵).

نتیجه گیری: با توجه به افزایش تجربه درد اسکلتی-عضلانی مزمن در مادران دارای کودکان فلج مغزی جهت کاهش اثرات نامطلوب فعالیت های مراقبتی، این مادران نیازمند حمایت های جسمانی و روانی می باشند. پیشنهاد می گردد دوره های آموزش نحوه صحیح مراقبت از خود و کودک برای این مادران برگزار گردد تا مشکلات جسمی و روانی ناشی از مراقبت در این مادران کاهش یابد.


م‍ژگان فرهبد، مینا احمدی کهجوق، مهسا ستاری،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف: ناهنجاریهای عضلانی-اسکلتی از گستردهترین مشکلات دوران کودکی محسوب میشود. هدف از پژوهش حاضر بررسی شیوع ناهنجاریهای اندام فوقانی در دانشآموزان با نیازهای ویژه است.

روش بررسی: روش بررسی مقاله حاضر، روش مقطعی-توصیفی با نمونهگیری طبقهای نسبتی است. نمونهها برحسب ده درصد از دانشآموزان سال تحصیلی ۹۲-۱۳۹۱ از میان سه اختلال آسیب بینایی، آسیب شنوایی و کمتوانی ذهنی انتخاب شدند که در شهر تهران ۱۱۹۴ نفر، در شهرستانهای استان تهران ۱۵۲۶ نفر و در استان البرز ۵۵۹ نفر بودند. درمجموع، ۳۲۷۹ نفر شرکتکننده در مطالعه حضور داشتند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه دموگرافیک و شاقول استفاده شد و نتایج با استفاده از آمار توصیفی گزارش گردید.

یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که «افتادگی شانه» در دخترانِ با آسیب بینایی در استان البرز با % ۱۰۰ بیشترین میزان و در پسرانِ با آسیب بینایی شهر تهران کمترین میزان شیوع را با % ۳۴٫۹  داشت. در «ناهنجاریهای سر»، در انحراف سر به طرفین با%۷۶٫۶ دخترانِ با آسیب بینایی شهر تهران % ۷۶٫۶ و در «ناهنجاری سربهجلو» پسرانِ با آسیب بینایی شهرستانهای تهران با % ۳۸٫۳، بالاترین درصد شیوع را در مقایسه با دیگران داشتند

نتیجه گیری: ناهنجاریهای اندام فوقانی در دانشآموزانِ با نیازهای ویژه اعم از کمتوان ذهنی، آسیب بینایی و شنوایی بالا بوده است و تشخیص و درمان به موقع این ناهنجاریها ضروری است.


شهره تقی زاده، فرزانه حقیقت، ثریا پیروزی، آزاد کریمی، دانیال خانعلی نژاد،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف اختلالات اسکلتی‌عضلانی شامل دامنه وسیعی از بیماری‌ها و سندروم‌های اسکلتی‌عضلانی است که معمولاً با درد و ناراحتی همراه است و با فعالیت‌های شخص یا محیطی که فرد در آن کار می‌کند ایجاد یا بدتر می‌شود. عواملی که منجر به اختلالات اسکلتی‌عضلانی ناشی از کار می‌شوند، با فعالیت‌های مکرر، اتخاذ وضعیت‌های ثابت و نامناسب و فعالیت‌هایی که شامل حرکات قدرتمند اندام‌هاست، مرتبط هستند. به دلیل کار مکرر و طولانی‌مدت رانندگان با فرمان و دنده، به نظر می‌رسد مشکلات اسکلتی‌عضلانی مرتبط با اندام فوقانی در آن‌ها زیاد باشد. بنابراین در این مطالعه ابتدا به بررسی اختلالات اسکلتی‌عضلانی مرتبط با اندام فوقانی در میان رانندگان تاکسی و اتوبوس و سپس مقایسه آن‌ها با هم می‌پردازیم.
روش بررسی مطالعه حاضر از نوع توصیفی‌تحلیلی بود که به صورت مقطعی، شیوع اختلالات اسکلتی‌عضلانی اندام فوقانی را در رانندگان اتوبوس و تاکسی درون‌شهری شیراز در سال ۱۳۹۵ بررسی و سپس دو گروه را با هم مقایسه کرده است. در این مطالعه ۳۰۰ راننده (۱۵۰ راننده اتوبوس و ۱۵۰ راننده تاکسی) با دامنه سنی ۲۶ تا ۵۵ سال (میانگین سن ± انحراف معیار در رانندگان اتوبوس ۸/۲۸±۴۱/۲۴ و رانندگان تاکسی ۸/۰۹±۴۱/۲۲) شرکت کردند. روش نمونه‌گیری از نوع آسان بود. برای ورود به این مطالعه رانندگان حاضر باید حداقل دو سال سابقه کاری در حرفه رانندگی را داشته باشند و هر کدام حداقل ۸ ساعت در روز و یا دو شیفت ۴ ساعته و ۴ روز در هفته رانندگی می‌کردند. در این پژوهش اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه ناتوانی بازو و شانه و دست و پرسش‌نامه اطلاعات دموگرافیک جمع‌آوری شد. در پرسش‌نامه ناتوانی بازو و شانه و دست سؤالاتی برای سنجش میزان مشکل فرد در انجام کارهای روزمره، شدت درد در حالت خواب و فعالیت، ضعف و سفتی مفصل، تأثیر اندام فوقانی بر فعالیت‌های اجتماعی و شغلی گنجانده شده است. آزمون‌های آماری شامل تی تست مستقل، کای اسکوئر و همبستگی اسپیرمن بود. داده‌ها با نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها با توجه به یافته‌های آماری، ۶۹/۳۳ درصد از رانندگان تاکسی و ۶۷/۳۳درصد از رانندگان اتوبوس اختلالات اسکلتی‌عضلانی مرتبط با شانه، بازو و دست داشتند. ۶۶/۴۶ درصد از رانندگان اتوبوس مشکلی نداشتند و ۴۸/۶۶ درصد از آن‌ها در انجام کارهای روزمره مشکل خفیف و ۴/۶۶درصد مشکل متوسط داشتند. در بین رانندگان تاکسی ۴۷/۳۳ درصد مشکلی نداشتند و ۴۵/۳۳درصد در انجام کارهای روزمره مشکل خفیف، ۶/۶۶ درصد مشکل متوسط و۰/۶۶ درصد مشکل شدید داشتند. در بخش مرتبط با علائم (شدت درد در حالت خواب و فعالیت، ضعف و سفتی مفصل) ۳۲/۶۶ درصد از رانندگان اتوبوس بدون علائم، ۶۴ درصد با علائم خفیف و ۳/۳۳درصد علائم متوسط داشتند. در میان رانندگان تاکسی ۶۶/۳۴ درصد علائمی نداشتند و ۶۰/۶۶ درصد علائم خفیف و ۴/۶۶درصد علائم متوسط داشتند. ۳۶ درصد از رانندگان اتوبوس در فعالیت‌های اجتماعی و شغلی مشکلی نداشتند و ۴۰/۶۶ درصد مشکل خفیف، ۱۸ درصد مشکل متوسط و ۵/۳۳ درصد مشکل شدید داشتند. ۳۶ درصد از رانندگان تاکسی در فعالیت‌های اجتماعی و شغلی مشکلی نداشتند و ۴۱/۳۳درصد مشکل خفیف، ۱۸ درصد مشکل متوسط، ۴ درصد مشکل شدید، ۰/۶۶ درصد نیز ناتوانی داشتند. بین ساعات کاری هفته (r=۰/۲۴ ،P=۰/۰۰۳)، ساعات خواب شبانه‌روز (r=۰/۲۴ ،P=۰/۰۰۳) و سن رانندگان اتوبوس (r=۰/۱۶ ،P=۰/۰۴۱) با اختلالات اسکلتی‌عضلانی همبستگی وجود داشت. همچنین بین ساعات خواب شبانه‌روز و اختلالات اسکلتی‌عضلانی در رانندگان تاکسی نیز همبستگی وجود داشت (r=۰/۱۹ ،P=۰/۰۱۶). درمجموع بین میزان ناتوانی، علائم و عملکردهای اجتماعی و شغلی دو گروه رانندگان تاکسی و اتوبوس تفاوت معناداری وجود نداشت (P=۰/۹۷).
نتیجه‌گیری با توجه به این تحقیق به نظر می‌رسد اگر ساعات خواب شبانه‌روز رانندگان افزایش یابد، ساعات کاری در شبانه‌روز و طی هفته تعدیل شود، سن بازنشستگی این افراد کاهش یابد و فرمان تاکسی‌ها نیز به صورت هیدرولیک تغییر یابد، احتمال اختلالات اسکلتی‌عضلانی نواحی شانه، بازو و دست کاهش خواهد یافت.


سحر اباذرپور، حمید رضا مختاری نیا، عنایت الله بخشی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف اختلالات اسکلتی‌عضلانی ناشی از کار به دلیل وجود عوامل خطر حین کار، در سراسر جهان، به‌ویژه در کشور‌های در حال توسعه رو به افزایش است. در ایجاد اختلالات اسکلتی‌عضلانی که شایع‌ترین بیماری مزمن است، عوامل متعدد خطر (فیزیکی، روانی و ذهنی) مؤثرند . ابزارهای متعددی برای ارزیابی این عوامل خطر استفاده می‌شود. پرسش‌نامه ارزیابی مواجهه سریع یکی از ابزارهای دقیق و سریع برای شناسایی این عوامل خطر است که به‌وفور از آن استفاده می‌شود. هدف از این مطالعه ترجمه، انطباق فرهنگی و بررسی پایایی پرسش‌نامه ارزیابی مواجهه سریع به زبان فارسی است. 
روش بررسی این مطالعه در حوزه روش‌شناسی است. در این مطالعه معادل‌سازی بین‌فرهنگی پرسش‌نامه ارزیابی مواجهه سریع با استفاده از روش International Quality of Life Assessment Project انجام شد. برای انجام روایی صوری، پرسش‌نامه مذکور از سوی ۱۲ متخصص ارگونومی و ۱۵ کارگر بررسی و تکمیل شد. در این مطالعه تکرار‌پذیری نسبی (درون‌آزمونگر و بین‌آزمونگر)، تکرارپذیری مطلق و همخوانی درونی برای بررسی پایایی (تکرارپذیری) پرسش‌نامه مورد‌نظر بر روی ۸۰ نفر کارگر ساختمانی نیز بررسی شد. این کارگران به دو گروه ۳۰ و ۵۰‌نفره تقسیم شدند و تکمیل پرسش‌نامه با فاصله زمانی ۳ تا ۷ روز و دو مرتبه انجام شد.
یافته‌ها نسخه ترجمه‌شده پرسش‌نامه ارزیابی مواجهه سریع به زبان فارسی، واژگان، جمله‌بندی و عبارات آسان داشت که مترجمان نیز در این باره اتفاق‌نظر داشتند و کیفیت ترجمه در‌مجموع به لحاظ وضوح ترجمه، کاربرد زبان مشترک، یکسانی مفهومی و کیفیت کلی ترجمه مطلوب بود و نظر مترجمان رضایت‌بخش بود. به عبارت دیگر نتایج حاصل از بررسی روایی صوری، نشان از تأیید همه آیتم‌ها داشت. میزان تکرار‌پذیری که از طریق محاسبه ضریب همبستگی درون‌گروهی برای بین‌آزمونگرها و درون‌آزمونگر‌ها در ۶ آیتم موجود حاصل شد، به ترتیب در دامنه‌های ۰/۷۹ تا ۰/۹۳ و ۰/۷۴ تا ۰/۸۹ به دست آمد و همچنین مقدار همخوانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) ۰/۷۴ محاسبه شد. مقدار تکرارپذیری مطلق نیز برای ۶ آیتم، به ترتیب برای درون‌آزمونگر و بین‌آزمونگر در دامنه ۰/۷۳ تا ۲/۸ و ۰/۴ تا ۴/۹ به دست آمد. 
نتیجه‌گیری نتایج این مطالعه پرسش‌نامه مد‌نظر را به لحاظ روایی صوری تأیید می‌کند؛ به گونه‌ای که تمامی ۱۶ سؤال آن واضح و ساده و قابل‌فهم هستند و تنها تغییرات و اصلاحات جزئی صورت گرفته است و تکرار‌پذیری قابل قبولی دارد؛ بنابراین، پرسش‌نامه ارزیابی مواجهه سریع را می‌توان ابزار ارزیابی ریسک برای مطالعات صنعتی و تحقیقاتی در جمعیت‌های فارسی دانست.

مهدی رحمتی یامی، الهام آزرمی، لیلا رهنما، سمانه حسین زاده، نورالدین کریمی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

اهداف: اختلالات اسکلتی-عضلانی پس از مشکلات تنفسی دومین عامل غیبت از کار ناشی از بیماری در کوتاه‌مدت (کمتر از دو هفته) هستند. ماهیت کار در رشته فیزیوتراپی به‌‌گونه‌ای است که به فعالیت‌های جسمی نیاز دارد. این فعالیت‌ها شامل مهارت‌های تکراری، تکنیک‌های دستی، تکنیک‌هایی که در طول درمان فشار مستقیمی بر مفصل خاص وارد می‌کند، وضعیت‌های غیرماهرانه مفاصل در طول مانورهای خاص و وضعیت‌های طولانی است. چندین مطالعه نیز چنین گزارش کرده‌اند که اختلالات اسکلتی ـ عضلانی ناشی از کار در میان فیزیوتراپیست‌ها به‌وفور دیده ‌شده است. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط مشکلات اسکلتی ـ عضلانی ناشی از کار با روش‌های غالب درمانی استفاده‌شده از سوی فیزیوتراپیست‌های ایران طراحی شده است.
روش بررسی: پژوهش از نوع توصیفی ـ تحلیلی است و داده‌ها به شکل مقطعی گردآوری شده است. جامعه پژوهش، فیزیوتراپیست‌های شاغل در ایران بوده و ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه دموگرافیک و پرسش‌نامه نوردیک برای تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار است. پرسش‌نامه نوردیک یکی از پرکاربردترین پرسش‌نامه‌ها در زمینه بررسی اختلالات اسکلتی ـ عضلانی است. کورینکا و همکارانش این پرسش‌نامه را در سال ۱۹۸۷ در راستای ثبت علائم اختلالات در نواحی نه‌گانه بدن در بازه یک‌ساله طراحی کرده‌اند. پرسش‌نامه‌ها با همکاری انجمن فیزیوتراپی ایران در میان شرکت‌کنندگان در بیست‌و‌هفتمین کنگره فیزیوتراپی ایران توزیع شد. در این پژوهش ملاحظات اخلاقی رعایت شده و کمیته اخلاق دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به شماره IR.USWR.REC.۱۳۹۵.۶۶. این ملاحظات را ثبت کرده است. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها به‌وسیله نرم‌افزار SPSS و با استفاده از آزمون مربع کای و دقیق فیشر انجام شده است.
یافته‌ها: تعداد ۱۲۰۰ پرسش‌نامه بین فیزیوتراپیست‌های شرکت‌کننده در بیست‌و‌هفتمین کنگره فیزیوتراپی ایران با همکاری انجمن فیزیوتراپی ایران توزیع شد که از این میان ۶۸۵ پرسش‌نامه به دست ما رسید و ۱۶ نفر به علت نداشتن شرایط ورود از مطالعه حذف شدند. چهارنفر به علت سابقه کار کمتر از یک‌سال و ۱۱ نفر به علت بیماری‌های دیگر بدن، ازجمله بیماری‌های نورولوژی، روماتولوژی، بدخیمی‌ها و تعویض مفصل از مطالعه حذف شدند. میانگین سنی فیزیوتراپیست‌های شرکت‌کننده در مطالعه ۰۹/۹۱±۳۷/۰۹ و محدوده سنی ۲۲ تا ۶۹ سال بود. زنان ۵۳/۹ درصد و مردان ۴۶/۱ درصد از افراد مطالعه‌شده را تشکیل می‌دادند. پس از به‌دست‌آوردن شیوع مشکلات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار میان فیزیوتراپیست‌های ایران، ارتباط معنادار آن با نوع درمان انجام‌شده، از طریق آزمون کای‌دو و دقیق فیشر تحلیل شد. از بین نواحی نه‌گانه بدن در هفت‌ناحیه ارتباط معنادار با روش‌های درمانی به دست آمد. شیوع مشکلات اسکلتی-عضلانی در ناحیه گردن با ماساژ توسط دست (۰/۰۰۱=P)، فاشیا ریلیز (۰/۰۱۱=P)، موبیلیزیشن (۰/۰۰۷=P)، ماسل انرژی تکنیک (۰/۰۰۷=P)، درای نیدلینگ (۰/۰۳۲=P)، در ناحیه شانه با موبیلیزیشن (۰/۰۰۵=P) و تیپینگ (۰/۰۱۴=P)، در ناحیه آرنج با فیزیوتراپی تنفسی (۰/۰۰۷ =P)، در ناحیه مچ دست با انجام ماساژ توسط دست (۰/۰۲۷=P)، فاشیا ریلیز (۰/۰۱=P)، موبیلیزیشن (۰/۰۴۶=P)، ماسل انرژی تکنیک (۰/۰۰۴=P)، تیپینگ (۰/۰۱۶=P)، در ناحیه قسمت فوقانی پشت با ماساژ توسط دست (۰/۰۰۷=P)، موبیلیزیشن (۰/۰۱۴=P)، تیپینگ (۰/۰۰۴=P) و در ناحیه قسمت تحتانی پشت با انجام فاشیا ریلیز (۰/۰۳۶=P)، موبیلیزیشن (۰/۰۱۵=P)، تیپینگ (۰/۰۳۵=P) و ماسل انرژی تکنیک (۰/۰۴۴=P) و در ناحیه زانوها با آب‌درمانی (۰/۰۳۷=P) ارتباط معناداری بین شیوع مشکلات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار با نوع درمان انجام‌شده توسط فیزیوتراپیست‌ها به دست آمد.
نتیجه‌گیری: یافته‌ها از شیوع بالای مشکلات اسکلتی ـ عضلانی ناشی از انجام فیزیوتراپی در میان فیزیوتراپیست‌ها خبر می‌دهد که این مشکلات با روش‌های غالب در نوع درمان انجام‌شده دارای ارتباط معناداری است. انجام برخی روش‌های درمانی فیزیوتراپیست‌ها شیوع مشکلات اسکلتی-عضلانی را در میان آن‌ها بیشتر می‌کند.

میلاد طاهری، قدمعلی طالبی، محمد تقی پور، مسعود بهرامی، همت الله قلی نیا،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

هدف سندرم‌‌های درد عضلانی‌اسکلتی با منشأ استفاده بیش‌از‌حد، امروزه یکی از علل اصلی ناتوانی عملکردی به شمار می‌روند. اگرچه علائم و شکایت این بیماران غالباً در ارتباط با ساختارهای عضلانی‌اسکلتی است، میکروتروما و فعالیت‌های تکراری (دلایل اصلی ایجاد سندرم‌های درد عضلانی‌اسکلتی) می‌توانند به نوروداینامیک غیرطبیعی منجر شوند. به اختلالات حرکت ساختارهای عصبی نسبت به بافت‌های اطراف یا اختلال در طویل‌شدگی نرمال عصب نوروداینامیک غیرطبیعی گفته می‌شود. برخی از مطالعات اخیر احتمال همراهی اختلالات نوروداینامیک را در مبتلایان به این سندرم‌ها مطرح کرده‌اند. بنابراین هدف این مطالعه تعیین فراوانی تنشن غیر‌طبیعی عصبی و ارتباط آن با ناتوانی عملکردی در سندرم‌های درد عضلانی‌اسکلتی اندام فوقانی بود.
روش بررسی ۱۰۰ شرکت‌کننده (۷۸ زن و ۲۲ مرد) در این مطالعه حضور داشتند. مبتلایان به سندرم‌های درد عضلانی‌اسکلتی براساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. آزمون‌های نوروداینامیک اعصاب مدین، رادیال و اولنار بر‌اساس رویکرد باتلر و شاکلاک انجام شدند. بین هر آزمون ۵ دقیقه زمان استراحت وجود داشت تا از ایجاد اثرات درمانی مانور نوروداینامیک اجتناب شود. به منظور اندازه‌گیری کمی شدت تنشن غیرطبیعی اعصاب محیطی در لحظه مثبت شدن آزمون‌های نوروداینامیک، برای اعصاب مدین و رادیال، زاویه اکستنشن مفصل آرنج و برای عصب اولنار، زاویه ابداکشن مفصل شانه ملاک اندازه‌گیری بود. زاویه مفصل به کمک گونیامتر استاندارد اندازه‌گیری شد. به منظور بررسی ارتباط بین تنشن غیرطبیعی عصبی و ناتوانی عملکردی از آزمون پیرسون استفاده شد. در تمامی آزمون‌ها، سطح معنادار آماری کمتر از ۰/۰۵ بود.
یافته‌ها نتیجه آنالیز فراوانی داده‌ها نشان داد صرف‌نظر از نوع ضایعه، از ۱۰۰ شرکت‌کننده (برخی از شرکت‌کنندگان به بیش از ۱ بیماری مبتلا بودند، در‌مجموع ۱۱۲ مورد بیماری گزارش شد) که تحت ارزیابی نوروداینامیک قرار گرفتند، ۵۰ بیمار (۵۰ درصد) دارای حداقل یک اختلال در تنشن اعصاب مدین، رادیال و یا اولنار بودند. نتایج نشان داد ارتباط معناداری بین میزان ناتوانی عملکردی و شدت تنشن غیرطبیعی عصبی برحسب زاویه مفصلی وجود نداشت.
نتیجه‌گیری در تعداد زیادی از مبتلایان به سندرم‌های درد عضلانی‌اسکلتی اندام فوقانی که فاقد علائم واضح اختلالات عصب بوده‌اند، یافته‌های آزمون بالینی نوروداینامیک مثبت بود. بنابراین پیشنهاد می‌شود در تمامی بیماران با تشخیص سندرم درد عضلانی‌اسکلتی، ارزیابی نوروداینامیک و در صورت لزوم درمان نوروداینامیک به روش‌های درمانی معمول فیزیوتراپی اضافه شود.



مهران ملکی روشتی، مهدی راعی، فیروز ولی‌پور،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

هدف ناهنجاری‌های اسکلتی‌عضلانی مرتبط با کار، یکی از شایع‌ترین مشکلات سلامت شغلی در دندانپزشکان است. پوسچرهای نامناسب کاری و بار کار ذهنی که منجر به ناهنجاری اسکلتی‌عضلانی می‌شوند‌، ۲ عامل مهم بروز خطای انسانی در عملیات دندانپزشکی هستند. هدف مطالعه حاضر، بررسی بار کار ذهنی و بروز ناهنجاری‌های اسکلتی‌عضلانی در دندانپزشکان است.
روش بررسی این مطالعه، یک مطالعه توصیفی‌مقطعی است که در سال ۱۴۰۰ در بیمارستان دندانپزشکی شهید شکری انجام گرفت. روش نمونه‌گیری به‌صورت نمونه‌گیری هدفمند بود و ۴۲ نفر وارد مطالعه شدند. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها از ابزار NASA-TLX و پرسش‌نامه نوردیک استفاده شد. تجزیه‌و‌تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ در سطح معنی داری ۰/۰۵ انجام گرفت.
یافته‌ها نتایج نشان داد میانگین درصد اختلالات در ناحیه گردن ۳/۰۱، شانه چپ ۱۱/۷۶، شانه راست ۱۳/۷۴، آرنج راست ۹/۲۳ ، آرنج چپ ۶/۵۶، مچ دست راست ۲۸، مچ دست چپ ۲۵/۰۶، ناحیه فوقانی پشت ۲۰/۱، کمر۱۳/۸، باسن و ران ۱۷/۱، زانو ۲۶و مچ پا ۲۳/۴۶ درصد است. سن و سابقه کاری با شیوع اختلالات اسکلتی‌عضلانی رابطه معنی‌داری داشت (P<۰/۰۵). مؤلفه سعی و تلاش با میانگین نمره و انحراف معیار ۲۲/۱۶±‌۷۴/۱۵بیشترین نمره و احساس دلسردی با میانگین و انحراف معیار ۲۶±۴۹/۹۲ کمترین نمره را نسبت به سایر مؤلفه‌ها به دست آوردند. بخش استریلیزاسیون با میانگین و انحراف معیار ۲۴/۸۶ ± ۶۷/۴۱ بار کاری ذهنی بالاتری نسبت به سایر بخش‌ها و بخش پذیرش با میانگین و انحراف معیار ۲۶/۵۹±‌۵۰/۷۲بار کار ذهنی کمتری نسبت به سایر بخش‌ها داشت.
نتیجه‌گیری یافته‌ها نشان داد اختلالات اسکلتی‌عضلانی با حجم کار و ظرفیت کاری مرتبط است. ایجاد شرایط کاری مناسب، ارائه برنامه‌های آموزشی بیشتر به کارکنان و تقویت ظرفیت بار کار ذهنی آن‌ها می‌تواند به پیشگیری از آسیب‌های شغلی در محیط کار کمک کند.
 

حسین الخضر، دکتر سمیه محمدی، دکتر ایرج عبدالهی، دکتر نورالدین کریمی، دکتر سمانه حسین زاده،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

قابل‌توجهی بر کیفیت زندگی داشته و بار اقتصادی زیادی را به افراد تحمیل می‌کند. دراین‌میان، معلمان مدرسه و به‌ویژه، زنان، یک گروه شغلی را نشان می‌دهند که اختلالات عضلانی‌اسکلتی در آن‌ها شیوع بالایی دارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع اختلالات عضلانی‌اسکلتی و عوامل ریسک فاکتور مرتبط با ایجاد آن‌ها، در بین معلمان زن در شهر دمشق می‌باشد. 
روش بررسی در این مطالعه اپیدمیولوژیک توصیفی‌مقطعی، ۳۶۸ نفر از معلمان زن در شهر دمشق به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای در مطالعه شرکت کردند. برای بررسی شیوع اختلالات اسکلتی در آن‌ها و عوامل ریسک فاکتور مرتبط با ایجاد آن‌ها، با استفاده از پرسش‌نامه اطلاعات جمعیت‌شناختی و کمی و پرسش‌نامه عضلانی‌اسکلتی نوردیک با آن‌ها مصاحبه شد. جهت تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۷ و از آزمون‌های آماری توصیفی برای بررسی شیوع و تحلیلی (تی مستقل و رگرسیون) برای بررسی عوامل ریسک فاکتور کمی پیش‌بینی‌کننده ایجاد ضایعات عضلانی‌اسکلتی استفاده شد. سطح معنی‌داری مطالعه ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها باتوجه‌به نتایج این مطالعه، بیشترین میزان شیوع اختلالات عضلانی‌اسکلتی در میان زنان معلم مدرسه، در طی ۱۲ ماه گذشته به‌ترتیب در نواحی کمر (۸۵/۷ درصد) و سپس به‌ترتیب در گردن (۷۰ درصد)، شانه (۶۲/۴ درصد) و مچ دست (۶۰/۲ درصد) بود. همچنین نتیجه مدل رگرسیون لجستیک نشان داد به‌طورکلی، شیوع اختلالات عضلانی‌اسکلتی وابسته به سن، شاخص توده بدنی، سابقه کاری، تعداد ساعات کاری و مدت ایستادن و نشستن در طی روز است (۰/۰۵>P)، به‌طوری‌که با افزایش سن، افزایش شاخص توده بدنی، بیشتر شدن سابقه کاری، طولانی‌تر شدن ساعات کاری و بیشتر شدن زمان ایستادن و نشستن، شانس ابتلا به این اختلالات بیشتر می‌شود.
نتیجه‌گیری براساس نتایج این مطالعه، باتوجه‌به شیوع بالای اختلالات عضلانی‌اسکلتی در معلمان که تربیت‌کننده آینده‌سازان جامعه هستند، پیشنهاد می‌شود برای پیشگیری از این مشکلات باتوجه‌به عوامل ریسک فاکتور و همچنین درمان به موقع آن‌ها، آموزش‌های پیشگیرانه مرتبط و مناسب، مداخلات ارگونومیک و درمانی برای کلیه معلمان به‌ویژه در سنین و سابقه بالاتر صورت گیرد.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb