جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای قربانپور

زهرا قربانپورکلخوران، روشنک وامقی، سیدعلی حسینی، مهدی رصافیانی، حمید دالوند، پوریا رضاسلطانی،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ویژه‌نامه: توان‌بخشی اعصاب اطفال ۱۳۹۲ )
چکیده

هدف: هدف این مطالعه تعیین تاثیر تطبیق منزل بر سطح تکامل در کودکان فلج مغزی ۱۵ تا ۶۰ ماهه می باشد.

روش بررسی: در این مطالعه ی تجربی، ۴۰کودک ۱۵ تا۶۰ ماهه ی فلج مغزی از بین مراجعه کنندگان به کلینیک های توانبخشی تهران مطابق معیارهای تحقیق انتخاب شدند و پس از همتاسازی از نظر نوع فلج مغزی، نوع کلینیک، سن کودک، بهره ی هوشی، تعداد جلسات کاردرمانی و سطح طبقه ای عملکرد حرکتی درشت به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند.ابزار جمع آوری داده ها شامل: فرم مشخصات دموگرافیک و آزمون غربالگری تکاملی سنین و مراحل بود. داده ها در ۲ نوبت، قبل از مداخله و ۳ ماه بعد از مداخله توسط فردی غیر از محقق جمع آوری شد. اجرای مداخله به این شکل بود که محقق در منزل کودکان گروه مداخله حضور می یافت و آموزشهای مربوط به مراقبت های ویژه ی روزمره ی زندگی را به صورت عملی طی ۱ جلسه ی ۴ ساعته در منزل همراه با تطبیق منزل ارائه می داد. سپس در طول ۳ ماه اجرای مداخله را توسط والدین پیگیری می کرد.در نهایت داده ها مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که پیشرفت سطح تکامل به طور کلی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بعد از ۳ ماه مداخله به طور معناداری بیشتر بود (P=۰/۰۱۵) اما میانگین پیشرفت در ابعاد ارتباط (P=۰,۷۱۳)، حرکات درشت (P=۰/۲)، حرکات ظریف (P=۰/۳۲۹) و حل مسئله (P=۰/۹۸۱) بین دو گروه معنادار نبود در حالی که میانگین پیشرفت در بعد شخصیتی – اجتماعی تکامل بین دو گروه بعد از ۳ ماه مداخله معنادار بود (P<۰/۰۰۱) و این پیشرفت در گروه مداخله بیشتر بود.

 نتیجه‌گیری: در این مطالعه اینگونه جمع بندی شد که تطبیق منزل و آموزش مراقبت های ویژه ی روزمره ی زندگی، به مراقبین، در منزل، باعث پیشرفت سطح تکامل به طور کلی در کودکان فلج مغزی ۱۵ تا ۶۰ ماهه می شود.


فرین سلیمانی، زهرا نوبخت، نادیا آذری، آدیس کراسکیان، فاطمه حسناتی، زهرا قربانپور،
دوره ۲۵، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۴۰۳ )
چکیده

هدف در تعریف انجمن آمریکایی عقب‌ماندگی ذهنی، رفتار انطباقی در ۳ حوزه مهارتی به‌عنوان مجموعه‌ای از مهارت‌های مفهومی، اجتماعی و عملی طبقه‌بندی می‌شود که توسط افراد برای عملکرد در زندگی روزمره آموخته شده است. هدف از این مطالعه تهیه نسخه فارسی و تعیین روایی و پایایی مقیاس رفتار انطباقی درکودکان بود.
روش بررسی پژوهش حاضر یک مطالعه روش‌شناختی بود. فرآیند ترجمه و معادل‌سازی مقیاس رفتار انطباقی براساس پروتکل پروژه بین‌المللی ابزار کیفیت زندگی انجام شد. نمونه‌گیری به‌صورت در دسترس تا تکمیل حجم نمونه بود. پس از بررسی روایی ظاهری، محتوایی و انجام آزمون مقدماتی، ۲۵۳ نفر از والدین کودکان ۱ تا ۴۲ ماهه شهر تهران جهت بررسی روایی سازه و همخوانی درونی نسخه فارسی مقیاس رفتار انطباقی را تکمیل کردند. جهت تعیین روایی سازه مقیاس، از روش تحلیل عاملی با تحلیل مؤلفه‌های اصلی استفاده شد. به‌منظور تعیین پایایی در دفعات آزمون پس از ۲ هفته ۱۲ نفر از والدین مجدداً این مقیاس را تکمیل کردند. 
یافته‌ها مطلوبیت ترجمه تمام گویه‌ها با استفاده از نظرات گروه خبرگان و روایی ظاهری مناسب با مصاحبه شناختی والدین گروه هدف مشخص شد. ضریب آلفای کرونباخ در خرده‌مقیاس‌های ارتباط برابر با ۰/۹۵۷، استفاده از جامعه برابر با ۰/۹۵۷، عملکردهای قبل از دبستان برابر با ۰/۹۴۳، زندگی در خانه برابر با ۰/۹۶۱، سلامت و ایمنی برابر با ۰/۹۶۰، اوقات فراغت برابر با ۰/۹۵۲، مراقبت از خود برابر با ۰/۹۴۸، خودمدیریتی برابر با ۰/۹۴۷، اجتماعی برابر با ۰/۹۵۴ و حرکتی برابر با ۰/۹۶۲ و درکل مقیاس به میزان برابر با ۰/۹۹۱ به دست آمد. جهت تعیین روایی سازه باتوجه‌به ارزش ویژه و درصد تبیین‌شده توسط عامل نخست مشخص شد که هر خرده‌مقیاس دارای یک مدل تک‌عاملی است. ضریب همبستگی درون‌رده‌ای در ۹ خرده‌مقیاس بیش از۰/۷۵ (خوب) و تنها در خرده‌مقیاس ‌اوقات فراغت ۰/۶۷۵ (متوسط) محاسبه شد.
نتیجه‌گیری باتوجه‌به نتایج مطالعه حاضر می‌توان گفت مقیاس رفتار انطباقی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و توسط والدین کودکان، به‌راحتی قابل‌اجرا است. بنابراین نسخه فارسی این مقیاس را می‌توان در تحقیقات به‌عنوان ابزار ارزیابی رفتار انطباقی کودکان فارسی زبان به کار برد. 
 

فرین سلیمانی، زهرا بابایی، محسن واحدی، زهرا نوبخت، پیمانه شیرین بیان، زهرا قربانپور، فاطمه حسناتی،
دوره ۲۵، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۴۰۳ )
چکیده

هدف مقیاس بیلی-۳ یکی از مقیاس‌های مهم و شناخته‌شده جهت اندازه‌گیری روند تکامل در دوران ابتدایی زندگی کودکان است. با استفاده از این مقیاس می‌توان تأخیر تکاملی احتمالی و نقاط قوت و ضعف کودک را شناسایی کرد. این مقیاس در زبان فارسی بومی و استاندارد شده است. بااین‌وجود، بررسی دقیق توالی گویه‌های مقیاس در هر زبان و فرهنگ نیز ضروری است. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تناسب توالی گویه‌های این مقیاس در زبان فارسی است.
روش بررسی مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی، از نوع مطالعه ثانویه است و از داده‌های مطالعات روان‌سنجی قبلی استفاده شد. نمرات افراد در هر ۱۷ گروه سنی (۱ تا ۴۲ ماه) برای هر گویه موردبررسی قرار گرفت. براساس ساختار مقیاس، گویه‌ها به‌تدریج سخت‌تر می‌شوند. اگر این روند تدریجی از مسیر خود منحرف شود نشان‌دهنده آن است که آن گویه در جای مناسب خود قرار ندارد. در این مطالعه با استفاده از بررسی تفاضل نمرات قبل و بعد از هر گویه، گویه منحرف‌شده شناسایی شد.
یافته‌ها نتایج بررسی‌های آماری نشان داد ۴۱ گویه از روند اصلی منحرف شده بودند که ۲۷ گویه در نقطه شروع قرار داشتند. از بین ۲۷ گویه دارای انحراف در نقطه شروع، ۱۴ گویه ساده‌تر از گویه‌های قبلی بودند (گویه ۴۲ شناختی، گویه‌های ۱۰، ۲۰ و ۲۴ ارتباط درکی، گویه‌های ۳، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۱۸ ارتباط بیانی،گویه‌های ۲۴ و ۳۹ حرکات ظریف و گویه‌های ۲۰، ۵۳ و ۵۵ حرکات درشت). 
نتیجه‌گیری باتوجه‌به نتایج به‌دست‌آمده، تنها ۱۴ گویه موجود در نقطه شروع، از توالی مناسبی تبعیت نکرده و آسان‌تر از گویه‌های قبلی بودند. باتوجه‌به تعداد کم این گویه‌ها نسبت به کل گویه‌های مقیاس (۳۲۶ گویه) تأثیری در نتیجه آزمون دیده نخواهد شد و این نسخه با توالی موجود جهت بررسی تکامل کودکان فارسی‌زبان توصیه می‌شود.
 

دکتر فاطمه حسناتی، دکتر زهرا نوبخت، دکتر زهرا قربانپور، سمیه امیری آریمی، محمد ساعتچی، پیمانه شیرین بیان، فرین سلیمانی،
دوره ۲۵، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۴۰۳ )
چکیده

هدف کودکان با ناتوانی‌های رشدی گروهی آسیب‌پذیر در برابر مشکلات سلامتی در دوران همه‌گیری کووید-۱۹ بودند که این امر به‌علت تعطیلی مراکز آموزشی و توانبخشی بود. مرور حوزه‌ای حاضر با هدف بررسی برون‌دادهای مشکلات سلامتی در این کودکان در دوران همه‌گیری کووید-۱۹ انجام شد.
روش بررسی مقالات مربوطه به‌ جست‌وجو در پایگاه‌های جست‌وجوی داده اسکوپوس، پابمد و آی‌اس‌آی در بازه زمانی اول ژانویه سال ۲۰۲۰ تا ۱۲ سپتامبر سال ۲۰۲۲ جمع‌آوری شد. مطالعات مشاهده‌ای و تجربی که مشکلات سلامت روان کودکان با ناتوانی‌های رشدی را بررسی می‌کردند براساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. 
یافته‌ها درمجموع ۴۰ مقاله وارد مطالعه شد. نتایج نشان داد براساس بیشتر مطالعات، شیوع مشکلات سلامت روان و مشکلات رفتاری در این کودکان در دوران کووید-۱۹ در مقایسه با قبل از آن و در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی‌داری داشت. این مطالعات همبستگی‌ها و فاکتورهای خطر مرتبط با مشکلات سلامت روان را مشخص کردند.
نتیجه‌گیری مطالعه مروری حاضر نشان‌دهنده وجود چندین مورد از مشکلات سلامت روان در گروه‌های مختلف کودکان با ناتوانی‌های رشدی است که نیازمند توجه همه‌جانبه، برنامه‌ریزی و به‌کارگیری استراتژی‌های خاص برای دسترسی به سرویس‌های ارائه‌دهنده برنامه‌های پیشرفت سلامت روان در کودکان و نوجوانان با ناتوانی‌های رشدی است.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb