Ethics code: IR.USWR.REC.1402.140
1- مرکز توانبخشی جمعیت هلال احمر کرج، جمعیت هلال احمر استان البرز، کرج، ایران
2- گروه ارتوز و پروتز، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران ، gholamrezaaminian@yahoo.com
3- گروه ارتوز و پروتز، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران
4- گروه ارتوز و پروتز، موسسه علمی کاربردی هلال احمر، تهران، ایران
چکیده: (46 مشاهده)
هدف: در سوکت هیبرید زیر زانو کماکان بخش کمی از وزن توسط تاندون پتلا تحمل می شود. پد ضد اصطکاک متشکل از دو لایه پارچه می باشد که ضریب اصطکاک بین آن دو نزدیک به صفر است و می تواند تا حدودی فشار های روی ناحیه کشکک را کاهش دهد. در این مطالعه در تلاش هستیم تا تاثیر استفاده از پد ضد اصطکاک اسپندکس همراه با سوکت هیبرید زیر زانو را بر میزان توانایی راه رفتن و رضایتمندی و کاهش درد در ناحیه اطراف کشکک و تاندون پاتلار بررسی نماییم.
روش بررسی: 16 نفر آمپوته زیرزانو که از سوکت طرح هیبریدی استفاده میکردند و با معیارهای مطالعه مطابقت داشتند، بصورت در دسترس وارد مطالعه شدند. متغیرهای مطالعه شامل مدت زمان ایستادن روی پای پروتزی، مدت زمان راهرفتن روی تردمیل با سرعت 4 کیلومتر بر ساعت، میزان درد (با مقیاس VAS) و رضایتمندی (OPUS) بررسی شدند. سپس شرکتکنندگان به مدت یک هفته از پد اسپندکس در سوکت پروتزی خود استفاده کردند. پس از یک هفته متغیرهای مطالعه مجددا ارزیابی شدند. جهت آزمون نرمال بودن توزیع دادههای آماری از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده گردید. برای آنالیز داده هایی که از توزیع نرمال تبعیت میکردند (رضایتمندی و مدت زمان راه رفتن روی تردمیل) از تی-زوجی و برای داده هایی که فاقد توزیع نرمال بودند (درد و مدت زمان ایستادن روی پای پروتزی) آزمون ویلکاکسون استفاده شد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.
یافتهها: در این مطالعه، تفاوت معناداری در متغیرهای مورد مطالعه یعنی افزایش رضایتمندی(P<0/001)، کاهش معنادار درد پوست ناحیه تاندون پتلا (P<0/001)، توانایی ایستادن روی یک پا (P<0/001) و تاثیر قابل توجهی در توانایی راه رفتن روی تردمیل (P<0/001)، بعد از یک هفته استفاده از پد ضد اصطکاک اسپندکس نسبت به قبل از استفاده، مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد استفاده از پد ضد اصطکاک اسپندکس با هدف کاهش فشار و اصطکاک بین سوکت و استمپ در ناحیه تاندون پاتلار، موجب کاهش درد در این ناحیه و افزایش رضایتمندی و راحتی کاربران پروتز زیر زانو که در این ناحیه دچار مشکل هستند، میشود. از این رو به نظر میرسد با کمک پد ضد اصطکاک اسپندکس کاربران پروتز زیر زانو قادر باشند مسافت بیشتری راه بروند و سطح عملکرد آنها افزایش یابد، اما برای اثبات این امر نیاز به بررسی بر روی کاربران بیشتری است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
اورتز و پروتز دریافت: 1403/7/2 | پذیرش: 1404/2/21 | انتشار: 1404/7/1