1- گروه روانشناسی و مشاوره، موسسه پژوهشی کی من، ریچموند هیل، انتاریو، کانادا & گروه توانبخشی، کلینیک توانبخشی یورک، تورنتو، کانادا ، nsaadati@kmanresce.ca
2- گروه روانشناسی، دانشکده آموزش، دانشگاه حائیل، حائیل، عربستان سعودی
3- دانشکده روانشناسی، دانشگاه لیسبون، لیسبون، پرتغال
4- گروه روانشناسی و مشاوره، موسسه پژوهشی کی من، ریچموند هیل، انتاریو، کانادا و گروه توانبخشی، کلینیک توانبخشی یورک، تورنتو، کانادا
5- گروه روانشناسی مشاوره و رئیس مرکز مشاوره، دانشگاه ابن حلدون، استانبول، ترکیه
6- گروه روانشناسی و مشاوره، موسسه پژوهشی کی من، ریچموند هیل، انتاریو، کانادا
7- دانشکده روانشناسی، دانشگاه شرق لندن، لندن، انگلستان
چکیده: (285 مشاهده)
زمینه و هدف: والدین کودکان دارای ناتوانی با چالشهای خاصی روبهرو هستند که نیاز به سازگاری روانشناختی دارند. این مطالعه با هدف بررسی سازگاریهای روانشناختی والدین با ناتوانیهای دوران کودکی انجام شده است.
مواد و روش: این پژوهش به روش کیفی انجام شد و در آن از مصاحبههای نیمهساختاریافته با 26 والد کودک دارای ناتوانی در ریچموند هیل، انتاریو در سال 2023 استفاده شد. برای تضمین درک جامع از تجربیات، اشباع نظری حاصل گردید. دادهها با استفاده از تحلیل تماتیک و با کمک نرمافزار NVivo مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: چهار موضوع اصلی شناسایی شد: سفر عاطفی، راهبردهای مقابله، پویاییهای خانوادگی، و حمایت اجتماعی و جامعه. سفر عاطفی شامل واکنشهای اولیه شوک و سازگاری با گذشت زمان، پذیرش اندوه و ارزیابیهای مثبت بود. راهبردهای مقابله شامل جستجوی اطلاعات، ایجاد شبکههای حمایتی، حمایت حرفهای، مکانیزمهای شخصی مقابله و فعالیتهای حمایتطلبانه بود. پویاییهای خانوادگی تغییرات در نقشهای خانوادگی، روابط خواهر و برادرها، و روابط زناشویی/شریکی را نشان داد. حمایت اجتماعی و جامعه بر اهمیت مشارکت جامعه، دسترسی به منابع، درک عمومی و انگ، و دسترسی و شمول تأکید داشت.
نتیجهگیری: این مطالعه سازگاریهای پیچیده و پویا والدین با ناتوانیهای دوران کودکی را روشن میسازد. این پژوهش بر اهمیت سیستمهای حمایتی جامعی که به نیازهای عاطفی، عملی و اجتماعی خانوادهها پاسخ میدهند، تأکید میکند. یافتهها بر تابآوری والدین و ضرورت مداخلات هدفمند برای حمایت از بهزیستی آنها و تسهیل سازگاری مثبت تأکید دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی دریافت: 1403/1/18 | پذیرش: 1403/8/27 | انتشار: 1404/2/11