1- گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، ghazal.mandani@gmail.com
3- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علومپزشکی تبریز، تبریز، ایران.
چکیده: (3880 مشاهده)
هدف سکته مغزی از مخربترین مشکلات سلامتی است که بهویژه میتواند اثرات مخربی بر عملکرد کاری مبتلایان داشته باشد. تجارب بیماران مبتلا به سکته مغزی در رابطه با تأثیرات بیماری بر عملکرد کاری آنان، بهویژه در رابطه با موانع و تسهیلگرهای این عملکرد، میتواند به درک بهتر این پدیده و طراحی مداخلات مراجعمحور در این زمینه کمک کند. با این وجود، متون اندکی وجود دارند که تجارب این بیماران و مراقبین خانوادگی آنان در این زمینه را بررسی کرده باشند. بنابراین، هدف این مطالعه ترکیب شواهد پژوهشی موجود از تجربیات بازماندگان سکته مغزی و مراقبین خانوادگی آنان درمورد موانع و تسهیلگرهای عملکرد کاری پس از سکته مغزی است.
روش بررسی تمامی مقالات چاپ شده و بدون محدودیت زمانی باتوجهبه کلیدواژههای تعیینشده، از 4 پایگاه اطلاعاتی جستوجو شدند. از این بین، 70 مقاله یافت شد و براساس شاخصهای کیفیت تنها 22 مورد وارد مطالعه شدند و مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها تجزیهوتحلیل مطالعات استخراجی به پیدایش دو طبقه موانع عملکرد کاری با زیرطبقات موانع فردی، موانع بافتاری و موانع توانبخشی و تسهیلکنندههای عملکرد کاری با زیرطبقات استراتژیهای آموزشی، توسعه حمایتهای محیطی و تقویت استراتژیهای فردی منجر شد.
نتیجهگیری مراجعان با سکته مغزی موانع زیادی در زمینه عملکرد کاری خود دارند و بهویژه موانعی که مرتبط با بافتار توانبخشی هستند از اهمیت ویژهای برخوردارند. در کنار این موانع مهم، وجود تسهیلگرهای حمایتی و آموزشی میتواند به ارتقای عملکرد کاری مراجعان کمک کند. درک بهتر عوامل مؤثر بر عملکرد کاری مراجعان با سکته مغزی نیازمند مطالعات بیشتر بهویژه در زمینه ارتباط بافتار و مسائل توانبخشی با عملکرد کاری مراجعان است.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
کاردرمانی دریافت: 1402/9/6 | پذیرش: 1403/1/18 | انتشار: 1403/7/10