1- گروه آموزشی مددکاری اجتماعی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه آموزشی مددکاری اجتماعی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، barbodalipour@gmail.com
3- مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- گروه آموزشی پرستاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (1895 مشاهده)
هدف چالشهای فزاینده سوءمصرف مواد مخدر و الکل، ضرورت توجه به اعضای خانوادههای متأثر از اعتیاد را که با پیامدهای آسیبزا و چالشهای پیچیده ناشی از اعتیاد یکی از اعضای خود روبهرو هستند، نمایان کرده است. این مطالعه بر مادران متأثر از اعتیاد و استراتژیهای مقابلهای آنها در طول مدت مصرف مواد مخدر فرزندشان تمرکز دارد و هدف آن بررسی تجربیات آنان در دورههای اعتیاد و بهبود است.
روش بررسی در مطالعه حاضر با استفاده از تحلیل پدیدارشناختی تفسیری، 9 مادر متأثر از اعتیاد که فرزندانشان بهبودی را تجربه کردهاند، در مصاحبههای نیمهساختارمند شرکت کردند. نمونهگیری هدفمند اطمینان از دستیابی به بینش عمیق اولیه را فراهم کرد و تحلیل دادهها مبتنی بر اصول تحلیل پدیدارشناختی تفسیری شامل کدگذاری، طبقهبندی و تفسیر بود. اعتبار دادهها از طریق بررسی اعضای تحقیق، همکاران و رعایت ملاحظات اخلاقی، حفظ شد.
یافتهها تحلیل دادهها و کدهای استخراجشده از مصاحبهها، 4 مضمون اصلی و 14 زیرمضمون را نشان داد. چهار مضمون اصلی شامل 1)انفصال اجتماعی، 2) مسیرهای باتلاقی، 3) تسلسل آسیبها و 4) تلاش برای رهایی و بهبودی بود. سه مضمون اول شامل 11 زیرمضمون بود که آن بخش از تجربیات مادران را نشان میداد که ناشی از اعتیاد فرزندشان است و مضمون چهارم که شامل 3 زیرمضمون بود، راهکارها و مکانیزمهای مؤثر برای مقابله با مشکلات ناشی از اعتیاد در مسیر بهبودی و توانبخشی بود.
نتیجهگیری مطالعه حاضر، با ارائه منبعی از اطلاعات مبتنی بر شواهد، امکان ارائه خدمات و سیاستهای مؤثر در خصوص مادران متأثر از اعتیاد را فراهم میکند. مداخلات تخصصی در راستای پاسخ به نیاز آنها و خانوادههایشان ضروری است تا تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم اعتیاد کاهش یابد. تشویق مادران برای مشارکت آنها در جلسات آموزشی و پشتیبانی بسیار حائز اهمیت بوده و استفاده از منابع و راهکارهای مؤثر میتواند به «بهبودی» بلندمدت، هم برای فرد درگیر سوءمصرف مواد و هم اعضای خانواده کمک کند و به درک عمیقی از پویاییهای خانوادگی منجر شود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
مددکاری اجتماعی دریافت: 1402/4/12 | پذیرش: 1402/6/11 | انتشار: 1403/1/13
* نشانی نویسنده مسئول: دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی |