1- گروه مدیریت توانبخشی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه مدیریت توانبخشی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، k55abdi@yahoo.com
3- گروه مدیریت توانبخشی، مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (3531 مشاهده)
هدف مراقبت بیمارمحور بهعنوان اولویت نظام مراقبت سلامت شناخته میشود. ما برای دستیابی به مراقبت بیمارمحور و دانستن اینکه کجا و چه چیزی را برای بهبود کیفیت هدف قرار دهیم، نیاز به بینش کاملتری درمورد تجربیات بیماران در طول مواجهه با نظام مراقبتهای سلامت و بهداشتی داریم. ارائهدهندگان و نظارتکنندهها به ابزارهای قابلاعتماد، مقرونبهصرفه و کاربرپسند نیاز دارند که به آنها امکان میدهد کیفیت تجارب مراقبتهای بهداشتی بیماران را بهعنوان بخشی از ممیزی مداوم کیفیت خدمات ارزیابی و گزارش کنند. WatLX پرسشنامهای است روا و پایا که تجربه بیماران خدمات توانبخشی سرپایی را مورد سنجش قرار میدهد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی این پرسشنامه در مراجعهکنندگان فارسیزبان به خدمات توانبخشی سرپایی بود.
روش بررسی در این مطالعه توصیفی از نوع روششناختی 115 نفر از افراد بزرگسال بالای ۱۸ سال دارای سطح شناختی مناسب که برای دریافت حداقل یک برنامه خدمات توانبخشی عضلانیاسکلتی، نورولوژی، سکته مغزی، گفتار و زبان بهصورت سرپایی به 10 مرکز و کلینیک فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی واقع در 5 پهنه جغرافیایی شهر تهران (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) در سال ۱۴۰۱ مراجعه کرده بودند، به روش نمونهگیری دردسترس برای پژوهش انتخاب شدند. بیماران پرسشنامههای WatLX، پرسشنامه کوتاهشده شناختی و پرسشنامه مدریسک را تکمیل کردند. اطلاعات زمینهای نیز جمعآوری شد. بعد از ترجمه پرسشنامه به زبان فارسی روایی صوری و محتوایی آن به روش لاوشه بررسی شد. تحلیل عاملی اکتشافی برای بررسی ساختار پرسشنامه باتوجهبه اضافه شدن یک سؤال به سؤالات قبلی انجام شد. همچنین روایی همگرا با پرسشنامه مدریسک بررسی شد. جهت بررسی همسانی درونی پرسشنامه، مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شد. پایایی آزمون باز آزمون با تکمیل مجدد پرسشنامه WatLX توسط 39 نفر از آزمودنیها به فاصله زمانی 15 روز بعد از آزمون اول، با محاسبه ضریب همبستگی درونردهای برای پرسشنامه WatLX سنجیده شد. در تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.
یافتهها روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصین و اساتید در گروههای فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، مدیریت توانبخشی و متخصصین آماری) مورد تأیید قرار گرفت. این پرسشنامه از همسانی درونی خوبی برخوردار بود (آلفای کرونباخ= 0/802)، ضریب همبستگی درونردهای (0/974=ICC) و روایی همگرا ازطریق ضریب همبستگی اسپیرمن با پرسشنامه مدریسک 0/503 به دست آمد.
نتیجهگیری نسخه فارسی ابزار WatLX ویژگیهای روانسنجی قابلقبولی برای ارزیابی تجربه بیماران فارسیزبان ایرانی به خدمات توانبخشی سرپایی داراست و میتوان از این ابزار در مطالعات بالینی و پژوهشی در آینده استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
مدیریت توانبخشی دریافت: 1402/3/29 | پذیرش: 1402/12/8 | انتشار: 1403/4/11