Karami Matin B, Kazemi Karyani A, Soltani S, Akbari S, Toloui Rakhshan S, Mohammadi Moghadam M. The Relationship Between Health System Functions and the Prevalence of Down Syndrome on a Global Scale. jrehab 2022; 23 (2) :186-203
URL:
http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2983-fa.html
1- مرکز تحقیقات عوامل محیطی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل محیطی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران. ، sh-soltani@alumnus.tums.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.
چکیده: (3081 مشاهده)
اهداف سندرم داون یا تریزومی 21 یکی از رایجترین اختلالات کروموزومی انسانی است که عملکردهای شناختی و مهارتهای ارتباطی و رفتاری افراد را تحت تأثیر خود قرار میدهد. در سطح کلان، عوامل مختلفی میتوانند بر شیوع و مرگومیر ناشی از سندرم داون در کشورهای جهان نقش داشته باشند. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط کارکردهای نظامهای سلامت با شیوع و مرگومیر ناشی از سندرم داون در کشورهای جهان بود.
روش بررسی این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود که ازطریق تحلیل ثانویه دادههای موجود انجام شد. دادههای مربوط به 202 کشور در 6 منطقه جهان (آفریقا، مدیترانه شرقی، جنوب شرق آسیا، غرب اقیانوس آرام، اروپا و آمریکا) در سال 2019 تحلیل شدند. در این مطالعه از آزمون رگرسیون خطی بهمنظور شناسایی تعیینکنندههای شیوع و مرگومیر ناشی از سندرم داون در نظامهای سلامت استفاده شد. متغیرهای مستقل در این مطالعه براساس چارچوب سازمان بهداشت جهانی درمورد کارکردهای نظامهای سلامت انتخاب شدند. برایناساس، 2 کارکرد تأمین مالی و تولید منابع که بهعنوان ورودیهای یک نظام سلامت شناخته میشوند وارد مدل شدند. متغیرهای مربوط به کارکرد تأمین مالی (براساس برابری قدرت خرید) عبارت بودند از سرانه هزینههای دولتی سلامت، سرانه هزینههای خصوصی سلامت و سرانه هزینههای خارجی سلامت. متغیرهای مربوط به تولید منابع براساس دادههای موجود شامل تعداد پرستار و ماما، پزشک عمومی، پزشک متخصص، دندانپزشک، داروساز و فیزیوتراپ بودند. متغیر وابسته در این مطالعه شیوع و میزان مرگومیر ناشی از سندرم داون در کشورهای جهان بود. در این مطالعه هزینههای سلامت براساس برابری قدرت خرید بیان شدند. برای تحلیل دادهها از نرمافزار STATA نسخه 14 استفاده شد.
یافتهها منطقه آفریقا و کشورهای کمدرآمد دارای بالاترین میزان مرگومیر ناشی از سندرم داون و منطقه اروپا و کشورهای با درآمد بالا دارای بالاترین میزان شیوع سندرم داون بودند. براساس دادههای موجود، شیوع سندرم داون و مرگومیر ناشی از آن در ایران در سال ۲۰۱۹ به ترتیب 29/31 و 0/34 در 100 هزار نفر جمعیت بود که در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا دارای شیوع کمتر و میزان مرگومیر بیشتری بود. روند 20 ساله شیوع سندرم داون در ایران در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا از سال 2000 تا 2019 همواره کمتر بوده و در مقابل، میزان مرگومیر ناشی از سندرم داون در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا در طول سالهای مورد بررسی همواره بیشتر بوده است. تحلیل رگرسیون خطی نشان داد سرانه هزینههای دولتی (0/385=P<0/001، β) و خصوصی سلامت (0/354=P=0/02, β) مهمترین پیشبینیکننده شیوع سندرم داون و 2 متغیر تعداد پرستار و ماما (0/607-=-P=0/014,β ) و تعداد پزشک متخصص ( 0/420-=P=0/025, β) مهمترین تعیینکنندههای مرگومیر ناشی از سندرم داون در نظامهای سلامت جهان بودند.
نتیجهگیری نتایج مطالعه حاضر نشان داد بالا بودن میزان تأمین مالی در نظامهای سلامت میتواند نقش مهمی در افزایش شیوع سندرم داون در کشورها داشته باشد. در مقابل، تولید منابع (پرستار و پزشک متخصص) میتواند بهطور معنیداری مرگومیرهای ناشی از سندرم داون را در یک نظام سلامت پیشبینی کند. سازمانهای بینالمللی و دولتها بایستی امکان بهرهمندی عادلانه گروههای آسیبپذیر از خدمات سلامت را در کشورهای کمدرآمد پایش کنند و اقدامات مورد نیاز را در جهت افزایش کیفیت زندگی این افراد در دستور کار خود قرار دهند. همچنین سیاستگذاران سلامت در ایران میتوانند ازطریق اصلاح و بهبود پوششهای بیمهای و توزیع عادلانه منابع، گام مهمی در جهت افزایش امید به زندگی افراد مبتلا به سندرم داون بردارند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
مدیریت توانبخشی دریافت: 1400/5/29 | پذیرش: 1400/7/27 | انتشار: 1401/4/21