دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shojaie S, Bahramizade M, Ahamadi Bani M, Movahedi Yeganeh M, Ebrahimi Moosavi M. Comparison of the Effect of Custom Insole With CAD-CAM and Conventional Insole on FAOS Questionnaire Subscales in Patients With Plantar Fasciitis. jrehab 2020; 21 (2) :256-271
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2652-fa.html
شجاعی سارا، بهرامی زاده محمود، احمدی بنی منیره، موحدی یگانه محسن، موسوی محمد ابراهیم. مقایسه تأثیر کفی سفارشی‌ساز با دستگاه CAD-CAM و کفی مرسوم بر زیرمقیاس‌های پرسش‌نامه FAOS در افراد مبتلا به التهاب فاشیای کف پایی. مجله توانبخشی. 1399; 21 (2) :256-271

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2652-fa.html


1- گروه ارتوپدی و اعضای مصنوعی و وسایل کمکی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- گروه جراحی ارتوپدی و تروما، بیمارستان میلاد، تهران، ایران.
3- گروه ارتوپدی و اعضای مصنوعی و وسایل کمکی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، e.mousavi2001@gmail.com
چکیده:   (3432 مشاهده)
اهداف: یکی از دلایل عمده‌ای که بر درد پا تأثیرگذار است، پلانتارفاشیاتیس (التهاب فاشیای کف پایی) است. این عارضه موجب درد و خشکی در ناحیه فاشیای کف پایی می‌شود. استفاده از کفی‌های طبی درمان رایج این عارضه است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تأثیر کفی سفارشی‌ساز با دستگاه CAD-CAM و کفی مرسوم بر درد، علائم، فعالیت روزانه، فعالیت ورزشی و تفریحی و کیفیت زندگی افراد مبتلا به التهاب فاشیای کف پایی است.
روش بررسی: این پژوهش شبه‌تجربی روی چهارده بیمار مبتلا به عارضه پلانتارفاشیاتیس (پنج زن و نه مرد) با میانگین سنی 40 سال انجام گرفت. چهارده بیمار پس از تشخیص عارضه پلانتارفاشیاتیس توسط پزشک ارتوپد، طبق معیارهای ورود وارد مطالعه شدند. ملاک‌های ورود به پژوهش: دارا بودن سن 45-25 سال، تشخیص عارضه پلانتارفاشیاتیس توسط پزشک ارتوپد، بیمارانی با عارضه صافی کف پای انعطاف‌پذیر، عدم وجود اختلالات عصبی یا هرگونه پاتولوژی در پا مانند دیابت و آرتروز. ملاک‌های خروج از مطالعه: افراد با سابقه جراحی در فاشیای کف پایی بودند. همچنین بیماران در صورت عدم استفاده از کفی در طول مطالعه و ورزشکاران حرفه ای از این پژوهش خارج شدند. بیماران موردمطالعه به روش غیراحتمالی ساده (دردسترس) انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه هفت‌نفره استفاده از کفی سفارشی‌ساز با دستگاه CAD-CAM و گروه کفی مرسوم (پیش‌ساخته) تقسیم‌بندی شدند. از ابتدا مشخص شد به صورت یکی‌درمیان به مراجعه کنندگان، دو نوع کفی مطالعه داده شود؛ به این صورت به اولین بیمار کفی CNC داده شد و سیزده بیمار دیگر به همین ترتیب کفی دریافت کردند و به دو گروه تقسیم شدند. ابزار مورد سنجش این مطالعه پرسش‌نامه FAOS (پرسش‌نامه پیامدهای پا و مچ پا) بود که پنج متغیر درد، علائم، فعالیت‌های روزانه، فعالیت‌های ورزشی و تفریحی و کیفیت زندگی بیماران را می‌سنجد. هر دو گروه بیماران، پرسش‌نامه را قبل از استفاده از کفی و مجدداً پس از مدت شش هفته استفاده از کفی، تکمیل کردند. اسکن فشاری پا از هر دو گروه بیماران توسط دستگاه اسکن EMED foot pressure system گرفته شد. کفی سفارشی‌ساز با استفاده از نرم‌افزار راینو کراس طراحی شد و سپس با استفاده از دستگاه CNC روی بلوک‌های فومی اتیل ونیل استات با شور 50 تراشیده شد. در گروه کفی مرسوم، بیماران کفی متداول از جنس پلی‌اورتان را که بر اساس اندازه‌گیری طولی از پای هر فرد بود دریافت کردند. بیماران پس از شش هفته مجدداً پرسش‌نامه را پر کردند. نمره‌دهی پرسش‌نامه توسط فرمول اختصاص‌یافته به پرسش‌نامه انجام گرفت. داده‌ها توسط نسخه 22 نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. پس از بررسی نرمالیتی داده‌ها توسط آزمون شاپیرو ویلک، به دلیل عدم توزیع نرمال داده‌ها، از آزمون‌های ناپارمتریک من‌ویتنی و ویلکاکسون برای آنالیز داده‌ها در این مطالعه استفاده شد.
یافته‌ها: در مرحله قبل از مداخله، تفاوت معناداری در میزان درد، علائم، فعالیت‌های روزانه، فعالیت‌های ورزشی و تفریحی و کیفیت زندگی بیماران در دو گروه وجود نداشت و دو گروه همگن بودند. پس از شش هفته، در هر دو گروه نسبت به قبل از مداخله اختلاف معناداری در زیرمقیاس‌های پرسش‌نامه FAOS دیده شد (0/05>سطح معناداری). در مقایسه بین دو گروه، بین نمره درد، علائم، فعالیت‌های روزانه، فعالیت‌های ورزشی و تفریحی و کیفیت زندگی تفاوت معناداری مشاهده نشد ( 0/05<سطح معناداری). طبق یافته‌های مطالعه حاضر، هر دو کفی سفارشی‌ساز با دستگاه CAD-CAM و کفی مرسوم در بهبود زیرمقیاس‌های پرسش‌نامه FAOS مؤثر هستند. همچنین تفاوت چشمگیری در مقایسه تأثیر بین دو نوع کفی در بهبودی پیامدهای مرتبط با پا و مچ پا وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد هر دو کفی سفارشی‌ساز با استفاده از دستگاه CAD-CAM و کفی مرسوم می‌توانند بر بهبود درد، علائم، فعالیت‌های روزانه، فعالیت‌های ورزشی و تفریحی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به التهاب فاشیای کف پایی مؤثر باشند. همچنین بین تأثیر آن‌ها بر متغیرهای ذکر‌شده تفاوتی وجود ندارد. با توجه به عدم تفاوت چشمگیر بین دو نوع کفی و مؤثر بودن آن‌ها در بهبودی متغیرهای ذکرشده در درمان بیماران، این مطالعه استفاده از هر دو نوع کفی را در مراکز درمانی پیشنهاد می‌کند.
متن کامل [PDF 5779 kb]   (1477 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2081 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: اورتز و پروتز
دریافت: 1398/3/29 | پذیرش: 1398/9/18 | انتشار: 1399/4/11
* نشانی نویسنده مسئول: e.mousavi2001@gmail.com

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb