URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-2480-fa.html
هدف پارکینسون یک بیماری پیشرونده نورودژنراتیو است که در کنار علائم حرکتی، یکسری علائم غیرحرکتی نظیر افسردگی، اضطراب و استرس نیز دارد که بیشترین ویژگیهای ناتوانکننده را ایجاد میکنند و همچنین سبب افزایش شدت و پیشرفت بیماری میشوند و اغلب سبب کاهش توانایی عملکردی در افراد مبتلا پارکینسون میشوند. به همین دلیل این افراد ممکن است در طول زمان، مهارتهایشان در انجام کارهای مربوط به فعالیتهای روزمره زندگی (پایه و ابزاری) و مشارکت اجتماعی بهشدت افت کند. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین حیطههای آکوپیشن و شدت میزان افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران پارکینسون بود.
روش بررسی در این مطالعهی مقطعی (توصیفیتحلیلی)، ۹۱ فرد با بیماری پارکینسون که به مراکز توانبخشی و بیمارستانهای شهر تهران مراجعه میکردند و از طریق نمونهگیری دردسترس آسان انتخاب شدند، شرکت داشتند. بدین ترتیب، پس از گرفتن مجوز از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، به مراکز و بیمارستانها مراجعه شد و در صورتی که مدیران مراکز تمایل به همکاری با تیم تحقیق را داشتند، مطالعه با درنظرگرفتن معیارهای ورود برای بیماران انجام میگرفت. در پژوهش حاضر از آزمونهای ارزیابی عادات زندگی برای ارزیابی حیطههای آکوپیشن و از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس-۲۱ برای ارزیابی افسردگی، اضطراب و استرس استفاده شد. خردهمقیاسهای آزمون ارزیابی عادات زندگی زیر نظر متخصصان کاردرمانی از دانشگاه مذکور، بر اساس تقسیمبندی حیطههای آکوپیشن، طبقهبندی شدند. دادههای بهدستآمده، با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون، همبستگی اسپیرمن، رگرسیون چندگانه، همبستگی کانونی، تی مستقل و منویتنی در نسخه ۲۲ نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها نتایج مطالعه حاکی از این است که بین سطح مشارکت در فعالیتهای روزمره زندگی پایه با افسردگی همبستگی معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین همبستگی بین سطوح مشارکت در آموزش و سرگرمی با اضطراب و استرس معکوس و معنادار است. مقدار ضریب همبستگی بین حیطههای آکوپیشن و افسردگی، P=۰/۰۶، r=۰/۳۶۲ ؛ بین حیطههای آکوپیشن و اضطراب، P=۰/۰۶، r=۰/۴۹ و بین حیطههای آکوپیشن و استرس، (P=۰/۰۰۱، r=۰/۵) است. با توجه به دادهها، بین حیطههای مختلف آکوپیشن و استرس و اضطراب همبستگی معناداری وجود دارد، اما همبستگی بین حیطههای آکوپیشن و افسردگی معنادار نبود. همبستگی کانونی بین حیطههای آکوپیشن و علائم غیرحرکتی (افسردگی، اضطراب و استرس) برابر با ۰/۵۵=r=۰/۰۵ ،P و معنادار بودند.
نتیجهگیری بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، بین حیطههای آکوپیشن و میزان بروز علائم غیرحرکتی (افسردگی، اضطراب و استرس) در افراد مبتلا به پارکینسون ارتباط معناداری وجود دارد. بنابراین ما میتوانیم با شناسایی حیطههایی از آکوپیشن که به دلیل بیماری بیشتر آسیب دیدهاند، جهتدهی درمانهای توانبخشی و کاردرمانی را برای درمانگران بالینی تسهیل کنیم که این مسئه ممکن است در ارائه تسهیلات مرتبط با بیماری کمککننده باشد و همچنین صرفههای اقتصادی نیز برای مراقبان بیماران پارکینسون به همراه داشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |