URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1869-fa.html
هدف نتایج مطالعات و تجارب افراد مبتلا به لکنت نشان داده است که لکنت میتواند مشکلات روانیاجتماعی را بهوجود آورد که بهطورمنفی بر کیفیت زندگی تأثیر میگذارد. آزمون OASES-A یک آزمون جامع روانشناختی مبتنیبر چهار شاخصه عمده است و در شاخصه چهارم این آزمون روی دلالت بر کیفیت زندگی افراد تأکید شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه کیفیت زندگی در افراد دچار لکنت با افراد بدونلکنت و بررسی همبستگی شدت لکنت با هریک از مؤلفههای آزمون OASES-A در افراد مبتلا به لکنت بود.
روش بررسی مطالعه مقطعی توصیفیتحلیلی حاضر روی 56 فرد بزرگسال دچار لکنت و 56 فرد بزرگسال فاقد لکنت انجام شد که براساس سن، جنس، میزان تحصیلات و شغل با گروه هدف همتاسازی شده بودند. در این مطالعه نمونهگیری بهصورت نمونهگیری طبقهایتصادفی انجام گرفت. برای جمعآوری دادهها آزمون تعیین شدت لکنت SSI-3 در موقعیت گفتاری خواندن شفاهی متن دویستکلمهای (448هجایی) و برای بررسی کیفیت زندگی از آزمون ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت بزرگسال بهکاررفت. افزونبراین از آزمون تی مستقل برای مقایسه میانگینهای کیفیت زندگی و سن و از آزمون کای اسکوئر بهمنظور مقایسه میانگینهای جنسیت و سطح تحصیلات و شغل دو گروه دچار لکنت و بدونلکنت و از آزمونهای لون و ضریب همبستگی اسپیرمن برای بررسی ارتباط کیفیت زندگی با شدت لکنت استفاده شد. دادهها به کمک نسخه شانزدهم نرمافزار SPSS تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها نتایج نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی افراد دچار لکنت در مقایسه با افراد بدونلکنت بیشتر و این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (001/0>P). همچنین همبستگی معنیداری بین شدت لکنت با کیفیت زندگی یافت شد (001/0>P). علاوهبراین از لحاظ سن (68/0
نتیجهگیری براساس شاخصههای آزمون ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت افراد دچار لکنت سطح کیفیت زندگی پایینتری داشتند. بررسی توزیع امتیازهای کیفیت زندگی بیماران دچار لکنت در شدتهای مختلف آن نشان داد کیفیت زندگی افراد مبتلا به لکنت در مراحل خفیف و متوسط بهتر از مراحل شدید و خیلی شدید بود. بهعلاوه نتایج تحقیق نشان داد متغیرهای سن، جنس، میزان تحصیلات و شغل عوامل مؤثری بر کیفیت زندگی بود. بنابراین در فرایند ارزیابی و درمان لکنت بزرگسال شایسته است ضمن توجه به جنبههای روانی گفتار، در زمینههای روانشناختی تغییرات مثبت ایجاد شود و برای برقراری تعاملات ارتباطی روزمره بهتر و ارتقای کیفیت زندگی افراد نگرش آنان نیز مدنظر قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |