URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1708-fa.html
هدف: تعیین ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه «کیفیت زندگی افراد ناتوان سازمان بهداشت جهانی» در سالمندان ایرانی مبتلا به ناتوانی، هدف اصلی این پژوهش است.
روش بررسی: در مقاله حاضر، با استفاده از روش روانسنجی کلاسیک به بررسی روایی و پایایی «پرسشنامه سنجش ناتوانی سازمان بهداشت جهانی» در سالمندان مبتلا به ناتوانی پرداخته شد. در بررسی روایی محتوایی، از دو روش «لاوشه» و «والتس و بازل» استفاده شد. طی نمونهگیری دردسترس، 205 سالمندی که نمره «پرسشنامه سنجش ناتوانی سازمان بهداشت جهانی» آنها از 4 بیشتر شده بود، بهمنظور بررسی روایی سازه از نوع همگرا با پرسشنامه SF-12 و روایی ملاکی از نوع مقایسه گروههای شناختهشده (سن، جنس، گزارش فرد از وضعیت سلامتی و ناتوانی خود، تأثیر ناتوانی) پرسشنامه را تکمیل کردند. برای تعیین پایایی درونی و آزمون-بازآزمون بهترتیب از آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درونردهای (ICC) و برای تحلیل نتایج از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
یافتهها: در بررسی روایی محتوایی طبق روش لاوشه و والتس و بازل برای همه آیتمها نمره قابل قبولی بهدست آمد. بین پرسشنامه WHOQOL-DIS و SF-12 غیر از بُعد اجتماعی (13/0=P) همبستگی قابل قبولی (001/0>P) وجود داشت. ضریب همبستگی درونردهای (ICC) برای نمره ابعاد پرسشنامه و نمره کل بیشتر از 70/0 بود. آلفای کرونباخ بهمنظور بررسی همخوانی درونی پرسشنامه برای کلیه ابعاد بهجز بُعد اجتماعی بالای 70/0 بود. مقایسه بین گروههای شناختهشده، حاکی از وجود تمایز بین جنسیت، وضعیت ناتوانی و سلامتی در بین سالمندان است (001/0>P).
نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش، بهنظر میرسد که پرسشنامه «کیفیت زندگی افراد ناتوان سازمان بهداشت جهانی» از روایی ظاهری، محتوایی، سازه، ملاکی و پایایی قابل قبولی در سالمندان مبتلا به ناتوانی برخوردار باشد؛ بنابراین، میتوان از این پرسشنامه در تحقیقات مربوط به کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به ناتوانی استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |