URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-1454-fa.html
هدف: این مقاله بهدنبال مطالعه شیوع معلولیت در ایران، ویژگیها و همبستههای اقتصادی و اجتماعی آن با استفاده از نتایج سرشماری 1385 است.
روش بررسی: در این مطالعه، از روش تحلیل ثانویه دادههای خُرد سرشماری 1385 استفاده شد. این دادهها در دو سطح فردی و خانوار در قالب نمونه دو درصدی از کل کشور، جمعآوری شده است. در این دادهها، تعداد 19848 نفر دچار معلولیت و 1235445 نفر فاقدمعلولیت و همچنین در سطح خانوار، 17166 خانوار دارای حداقل یک فرد معلول و 298741 خانوار بدون فرد معلول بودهاند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری دو و چندمتغیری از جمله رگرسیون لجستیک در محیط نرمافزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: شیوع معلولیت در ایران 14 در هزار برآورد شد و میزان شیوع معلولیت در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری و در میان مردان بیشتر از زنان بود. همچنین نتایج نشان داد افراد دچار معلولیت، وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایینتر و نامناسبتری در مقایسه با افراد فاقدمعلولیت داشتند. بهعلاوه، میزان و شیوع معلولیت برحسب ویژگی های سرپرست خانوار، وضعیت اقتصادی و رفاه خانوار بهطورمعناداری متفاوت بود. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که زن سرپرست بودن، تحصیلات و موقعیت شغلی پایین سرپرست خانوار، پایینبودن سطح رفاه خانوار و سکونت روستایی خانوار احتمال داشتن فرد معلول در خانوار را بهطورمعناداری افزایش داد.
نتیجهگیری: وضعیت رفاهی سطح پایین زندگی و ابعاد مختلف فقر در خانوار با احتمال وجود فرد دچار معلولیت در ارتباط است؛ بنابراین، سیاستگذاریهای رفاهی برای خانوارهای کمدرآمد و آسیبپذیر جامعه و ارائه بستههای خدماترسانی، بهویژه نیازهای افراد دارای معلولیت، در راستای کمک به آنان و جامعه پیشنهاد میشود .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |