1- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، poursharifi@gmail.com
3- گروه روانپزشکی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
چکیده: (2964 مشاهده)
هدف رفتارهای مقابلهجویانه و سلوک شایعترین مواردی هستند که نوجوانان بهخاطر آنها جهت مشاوره به کلینیکهای بهداشت روان ارجاع میشوند. میزان شیوع این اختلال رو به افزایش است و توجه به آن ضروری به نظر میرسد. همبودی اختلال سلوک با سایر مشکلات عاطفی و رفتاری بسیار شایع است. یکی از اصلیترین اختلالهای همبود که نتایج متناقضی در خصوص آن گزارش شده است، اختلال کمبود توجه بیشفعالی است. برخی پژوهشها همبودی این 2 اختلال را با سن شروع پایینتر، علائم شدیدتر و دورههای پایدارتر همراه میدانند. این مطالعه با هدف تعیینِ پروفایلهایِ فرم بازسازیشده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینهسوتا در نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک و بررسی تأثیر همبودی آن با اختلال کمبود توجه بیشفعالی انجام شد.
روش بررسی نمونه پژوهشِ علّیمقایسهایِ حاضر، 295 نوجوان بود که با روش نمونهگیری هدفمند و براساس سیاهه اختلالهای عاطفی و اسکیزوفرنیا برای کودکان در سنین مدرسه (6 تا 18 سال)، انتخاب شدند و پرسشنامه پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینهسوتا را تکمیل کردند. میانگین و انحراف معیار تمامی مقیاسهای پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینهسوتا در 3 گروه بیماران مبتلا به اختلال سلوک (40 نفر)، بیماران با تشخیص همزمان اختلال سلوک و اختلال کمبود توجه بیشفعالی (68 نفر) و گروه بیماران مبتلا به سایر اختلالهای روانپزشکی (اختلال خلقی و اضطرابی) (187 نفر) مقایسه شد. بهمنظور بررسی تفاوت معنادار در 3 گروه از تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد. در صورت معنادار بودن واریانسها از آزمون تعقیبی گیمز هاول برای بررسی تفاوتهای زوجی در بین گروهها استفاده شد.
یافتهها مقایسه نمرات گروه اختلال سلوک و همبودی اختلال سلوک و اختلال کمبود توجه بیشفعالی با سایر اختلالها تفاوت معناداری (P<0/001) را تقریباً در تمامی شاخصهای مرتبط با مشکلات برونیساز نشان داد. همبودی اختلال سلوک و اختلال کمبود توجه بیشفعالی در مقیاسهای رفتارهای ضداجتماعی (P<0/001)، شخصیت پرخاشگر تجدیدنظرشده (P<0/001) و مشکلات سلوک (P<0/001) بهطور معناداری بالاتر از گروه اختلال سلوک و سایر اختلالها بودند.
نتیجهگیری نتایج همسو با پیشینه، علائم شدیدتر و تخریب عملکردی بیشتر را در گروه اختلال سلوک+ اختلال کمبود توجه بیشفعالی در مقایسه با اختلال سلوک و سایر اختلالهای روانپزشکی نشان داد. این زیرگروه میتواند علائم خطر، دورههای بالینی و پاسخهای دارویی متفاوتی داشته باشد. استفاده از پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینهسوتا میتواند اطلاعات ارزشمندی درخصوص همبودی اختلالها ارائه دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی دریافت: 1402/5/1 | پذیرش: 1402/7/22 | انتشار: 1403/4/1