دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1392 )                   دوره، شماره، فصل و سال، شماره مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirfakhraei N, Khanjani Z, Badri R. The Study of Personality in Addicts and Normal Group with Due Attention to Gender. jrehab 2013; 14 (1) :8-16
URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-607-fa.html
فخرایی نفیسه، خانجانی زینب، بدری رحیم. بررسی ویژگی‌های شخصیتی در افراد معتاد و عادی با توجه به جنسیت. مجله توانبخشی. 1392; 14 (1) :8-16

URL: http://rehabilitationj.uswr.ac.ir/article-1-607-fa.html


1- دانشگاه آزاد تبریز، تبریز، ایران. ، nafisehfakhraie@yahoo.com
2- دانشیار دانشگاه تبریز،
3- استادیار دانشگاه تبریز،
چکیده:   (17824 مشاهده)

هدف: هدف این پژوهش بررسی ویژگی‌های شخصیتی افراد معتاد و عادی با توجه به جنسیت بود.

 روش بررسی: این مطالعه تحلیلی، به روش پس-رویدادی بر روی ۹۰ نفر با دامنه سنی۴۰-۲۰ سال (میانگین سن=۲۸/۴۱ و انحراف معیار=۵/۳۸) از مراجعین به مراکز بهزیستی و مراکز درمان سرپایی در بخش‌های مختلف شهر تبریز و مرند در سال ۱۳۸۸ که به طور تصادفی با روش نمونه‌برداری در دسترس انتخاب شده بودند انجام شد. گروه مورد بر مبنای ملاک‌های تشخیصی DSM-IV-TR به سوء مصرف یا وابستگی به مواد آمفتامین مبتلا بودند. گروه دیگر، ۶۰ نفر مرد، ۳۰ نفر زن (میانگین سن=۲۷/۷۱ و انحراف معیار=۴/۴۱) از افراد عادی جامعه که اعتیاد نداشته از بین اقوام، همسایگان و دوستان انتخاب شدند. مجموع نمونه شامل ۱۸۰ نفر بود. برای جمع‌آوری داده‌ها از آزمون شخصیت پنج عاملی نئو استفاده شد. برای تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون پیگیری (LSD) استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین گروه معتاد و عادی در ویژگی‌های شخصیتی وجود دارد. یافته‌ها حاکی از بالا بودن نمرات معتادان در عامل نوروزگرایی (۰/۰۰۱>P)، پایین بودن نمرات معتادان در عوامل‌های گشودگی در برابر تجربه (۰/۰۰۱>P)، توافق‌پذیری (۰/۰۰۱>P) و وجدان‌گرایی (۰/۰۰۱>P) بود. ولی تفاوت معنی‌داری در عامل برون‌گرایی (۰/۰۵>P)، توافق‌پذیری (۰/۰۵>P) و با وجدان بودن (۰/۰۰۱>P) بیشتر از مردان است. نمرات مردان نیز در عامل گشودگی در برابر تجربه (۰/۰۰۱>P) بیشتر از زنان بود.

نتیجه‌گیری: نمره معتادان در پیوستار عوامل شخصیتی بیشتر به سوی منفی (شامل نورزگرایی، توافق‌پذیری، گشودگی در برابر تجربه و باوجدان بودن پایین) گرایش دارد. بنابراین، پیشنهاد می‌شود که در درمان معتادان یک ارزیابی گسترده از آنها به عمل آید و ویژگی‌های شخصیتی رشد نایافته در افراد معتاد شناسایی شده و سپس در کنار درمان دارویی به درمان این ویژگی‌ها نیز اقدام شود.

واژه‌های کلیدی: ویژگی‌های شخصیتی، اعتیاد، جنسیت
متن کامل [PDF 584 kb]   (2366 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: روانشناسی عمومی
دریافت: 1389/6/10 | پذیرش: 1392/7/16 | انتشار: 1392/7/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه آرشیو توانبخشی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Archives of Rehabilitation

Designed & Developed by : Yektaweb