جلد 14 - ویژه‌نامه: توان‌بخشی اعصاب اطفال                   دوره، ، فصل و سال، مسلسل | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، arezaee2003@ yahoo.com
چکیده:   (8823 مشاهده)

هدف: هدف از این مطالعه، بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه عادات زندگی در کودکان فلج­مغزی 13-5 ساله ایرانی بود. که از آن برای سنجش مشارکت در کودکان فلج­مغزی استفاده می­­گردد.

روش بررسی: 101 کودک فلج­مغزی 13-5 ساله و مراقبینشان به روش نمونه­گیری در دسترس وارد این مطالعه که از نوع اعتبارسنجی و ابزارسازی می­باشد؛ شدند. آنها علاوه بر پرسشنامه LIFE-H ، به پرسشنامه ویژگی­های فردی نیز پاسخ دادند. سپس روایی افتراقی آیتم­ها با استفاده از آزمون اسپیرمن محاسبه گردید. برای بررسی پایایی در دفعات آزمون، 22 نفر از آنها به فاصله زمانی 2 هفته، مجدداً پرسشنامه را تکمیل کردند. همچنین روایی ظاهری پرسشنامه در دو مرحله توسط کارشناسان و مراقبین کودکان مورد بررسی قرار گرفت. بررسی روایی محتوایی به روش لاوشه انجام گردید و از نظرات 13 متخصص کاردرمانی استفاده شد.

یافته­‌ها: اغلب افراد روایی ظاهری پرسشنامه را خوب گزارش کردند. در بررسی روایی محتوایی به جز دو آیتم، بقیه آیتم­ها نمره قابل قبولی را بدست آوردند. تمام آیتم­ها همبستگی معنادار و خوبی را با نمره بخش مربوطه کسب کردند (r>0/39). همچنین تمام بخش­ها نیز با نمره کل پرسشنامه همبستگی بالاتری نشان دادند (r>0/50). مقادیر ICC برای تمام بخش­ها بیشتر از 0/6 حاصل شد که برای کل پرسشنامه 0/87 بدست آمد.

نتیجه‌­گیری: بررسی یافته­‌ها نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه عادات زندگی (LIFE_H) در کودکان فلج­مغزی از روایی و پایایی خوبی برخوردار است. بنابراین می­توان از آن جهت سنجش مشارکت این کودکان هم در مطالعات تحقیقاتی و هم به عنوان ابزار بالینی استفاده کرد.

متن کامل [PDF 719 kb]   (2460 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: کاردرمانی
دریافت: 1392/10/3 | پذیرش: 1392/12/5 | انتشار: 1392/12/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.